Эффективность хирургического лечения больных косоглазием на основе стандартного и усовершенствованного алгоритма диагностики с использованием метода автоматизированного анализа изображений глаз - Романенко, Діна Володимирівна; Бушуєва, Наталія Миколаївна; Духаєр, Шакір; Пелипенко, Олена Володимирівна (My University, 2015)
Мета. Проаналізувати результати хірургічного лікування хворих на косоокість, передопераційна діагностика яких проведена з використанням автоматизованого аналізу зображень діагностичних положень погляду, а об’єм наступних операцій моделювався у тривимірній біомеханічній моделі очей. Матеріал і методи. В основній групі передопераційна діагностика проведена з використанням автоматизованого аналізу зображень діагностичних положень погляду та тривимірній біомеханічній моделі очей. В контрольній групі № 1 об’єм операції планувався на основі стандартного алгоритму діагностики. В контрольній групі № 2 на основі стандартного алгоритму діагностики проведено моделювання об’єма операції у тривимірній біомеханічній моделі очей «SEE-KID». Терміни спостереження склали 6–12 місяців після операції. Результати. У хворих на співдружню косоокість ортотропія після операції досягнута у 40/48 хворих в основної групи (83,3 %), 80/120 хворих в контрольній групі № 1 (66,7 %) и 63/106 хворих в контрольній групі № 2 (59,4 %) — РОГ-КГ1 = 0,09; РОГ-КГ2 = 0,01. Через 6–12 міс. ортотропія зберігалась у 43/48 хворих основної групи (89,6 %), 62/91 хворих в контрольній групі № 1 (68,1 %) та 53/88 хворих контрольної групи № 2 (60,2 %) — РОГ-КГ1 = 0,03; РОГ-КГ2 = 0,001. У хворих на косоокість з вертикальним компонентом ортотропія після операції досягнута у 6/8 хворих в основній групі (75 %) та 19/30 хворих в контрольній групі № 1 (63,3 %) — РОГ-КГ1 = 0,54. Через 6–12 міс. ортотропія зберігалась у 7/8 хворих основної групи (87,5 %), 13/19 хворих контрольної групи № 1 (68,4 %) — РОГ-КГ1 = 0,3. Висновок. Розроблений метод автоматизованої оцінки стану окорухового апарату в комбінації з моделюванням операцій в тривимірній біомеханічній моделі очей дозволив спростити та об’єктивізувати оцінку порушень рухливості очних яблук та кута девіації у хворих на косоокість, що призвело до покращення результатів хірургічного лікування цих хворих.
The effectiveness of surgical treatment of strabismus on the basis of standard and advanced diagnostic algorithm with the use of computer-aided image analysis eyes
Keywords: косоглазие; хирургическое лечение; трехмерная биомеханическая модель глаза; автоматизированная диагностика; косоокість; хірургічне лікування; тривимірна біомеханічна модель ока; автоматизована діагностика