Кількісна оцінка стану гемато-водянистого бар’єра за допомогою лазерної фотометрії: огляд літератури - Зборовська, Олександра Володимирівна; Дорохова, Олександра Едуардівна; Король, Андрій Ростиславович; Трояновська, Ксенія Володимирівна; Задорожний, Олег Сергійович; Колесніченко, Вікторія Віталіївна; Пасєчнікова, Наталія Володимирівна (My University, 2023)
У роботі подано досвід застосування неінвазивного методу лазерної фотометрії в офтальмології для кількісного оцінювання стану гемато-водянистого бар’єра в пацієнтів із деякими офтальмологічними й системними захворюваннями. Продемонстровано спроможність цієї техніки надійно виявляти навіть на субклінічному рівні такі біомаркери стану гемато-водянистого бар’єра, як інтенсивність світлорозсіювання та кількість клітин у водянистій волозі передньої камери ока, що значно розширює можливості ранньої діагностики й об’єктивного контролю за станом лікування пацієнтів.
Assessing quantitatively the state of the blood-aqueous barrier by laser flare photometry: a review
Keywords: передня камера; лазерна фотометрія; гемато-водянистий бар’єр; гемато-офтальмічний бар’єр; увеїт