Особенности зрительных функций у детей с врожденной миопией и с амблиопией при такой же степени рефракции - Мухіна, Ганна Юріївна; Бойчук, Ірина Михайлівна; Журавльова, Лідія Дмитрівна (My University, 2015)
Актуальність. Одною із частих причин слабкозорості у дітей є амбліопія, що зустрічається в 1–2 % усього дитячого населення. Основними причинами зниження зору у дітей з уродженою міопією є, крім високої міопічної рефракції, той або інший ступінь недорозвинення зорового аналізатора. Діагноз при даній патології утруднений, тому що часто ускладнену вроджену міопію и недорозвиток зорового аналізатора ототожнюють із амблюпією. Метою даного дослідження було порівняти зорові функції у дітей з амблюпією і з уродженою міопією при однаковій рефракціі. Матеріал й методи. Під спостереженням знаходилось 93 дитини (186 око) у віці від 5 до 18 років. Були проведені офтальмологічні дослідження: візометрія без і з корекцією, рефрактометрія, скіаскопія в умовах циклоплегії, визначення резервів акомодації, ехобіометрія (передньозадній розмір ока — ПЗО), офтальмоскопія, біомікроскопія. Стан зорового аналізатора оцінювався за величиною порогів на колір по таблицях Рабкина, порогу електрочутливості за фосфеном (ПЕЧФ), за критичною частотою зникнення миготінь за фосфеном (КЧИМФ). Досліджувалися також бінокулярні функції: характер бінокулярного зору на кольоровому тесті, гострота стереозору за рандомізованими стереограмами (тест Ланга ІІ) і часом виникнення стереоефекту. Результати. Порівняльний аналіз показав, що при амбліопії з міопічної рефракцією зорові функції, такі як гострота зору з корекцією, колірний зір, стереозір, знижені більшою мірою, ніж при вродженій міопії з такою ж рефракцією. Встановлено, що у дітей з амбліопією вірогідно знижений зір на всі кольори, особливо на синій (7,5±4,8 порівняно із 3,2±3,3 у.о.) при відсутності змін на очному дні. У дітей обох груп виявлено зниження стереозору при наявності бінокулярного зору, що підтверджується високими порогами стереозору за тестом Ланга II (рандомізовані картинки).
Peculiarities of visual functions in children with congenital myopia and amblyopia by just such of myopia degree
Keywords: амблиопия; врожденная миопия; зрительные функции у детей; амбліопія; вроджена міопія; зорові функції у дітей