Визначення імуномодулювальної дії витягу полісахаридів алое на маркери активації лімфоцитів СD 5+, СD 54+ in vitro у пацієнтів із неінфекційним увеїтом і вірусним кератитом - Фесюнова, Галина Степанівна; Величко, Людмила Миколаївна; Богданова, Олександра Вікторівна; Кісіль, Сергій Миколайович; Абрамова, Ганна Борисівна; Волкова, Юлія Сергіївна (My University, 2024)
Актуальність. Розроблення очної лікарської форми на основі полісахаридів Aloe arborescens Miller, які певною мірою визначають високу біологічну активність цієї рослини, є актуальним і перспективним напрямом фармакології. Серед хімічних сполук рослин роду Алое особливу увагу приділяють полісахаридам. Полісахарид ацеманан, що входить до складу Aloe barbadensis Miller, володіє протизапальним, антибактеріальним, антиоксидантним, нейропротекторним, остеогенним ефектами. Проявляє противірусну та протипухлинну активність, завдяки активації імунної відповіді, володіє протигрибковою, гіпоглікемічною та гастропротекторною властивостями. Мета роботи. Дослідити in vitro рівень експресії молекулярних маркерів активізації ендогенного процесу CD 5+ і міжклітинної адгезії CD 54+ на лімфоцитах периферичної крові хворих із неінфекційним увеїтом і вірусним кератитом під впливом витягу полісахаридів алое. Матеріал і методи. У роботі визначено абсолютний і відносний рівні експресії маркерів міжклітинних молекул адгезії та аутоагресії CD 54+, CD 5+ на лімфоцитах периферичної крові пацієнтів, хворих на гострий неінфекційний увеїт і гострий вірусний кератит, після інкубації з витягом полісахаридів алое. Пацієнти були поділені на дві групи: 1 група – 10 хворих із запаленням судинного тракту ока (неінфекційний увеїт), 2 група – 17 хворих із вірусним кератитом. У групи не входили пацієнти, в анамнезі яких був цукровий діабет, вагітність, гострий запальний процес внутрішніх органів. Забір крові проводили до призначення лікування. Вік пацієнтів дорівнював 49,87±3,89 років. Контрольна група – 20 здорових донорів аналогічного віку. Молекулярні маркери активації лімфоцитів визначали за допомогою моноклональних антитіл імуногістоцитохімічним методом – ПАП-методом. Результати. У хворих на офтальмологічну патологію (неінфекційний увеїт і вірусний кератит) відзначається статистично значуще збільшення експресії молекулярного маркера аутоагресії СD 5+ і молекулярного маркера адгезії СD 54+ порівняно з показниками контрольної групи здорових осіб. Після інкубації лімфоцитів хворих на неінфекційний увеїт і вірусний кератит in vitro з витягом полісахаридів алое показник СD 5+ статистично значущо знижувався в 1,6 рази. Рівень молекулярного маркера аутоагресії СD 54+ після інкубації з витягом полісахаридів алое в обох дослідних групах (з увеїтами та вірусними кератитами) статистично знизився в 1,4 раза відповідно. Статистично значущі зміни показників маркерів адгезії та аутоагресії, виявлені в процесі застосування дослідного зразка полісахаридів алое, доводять їх позитивний вплив на лімфоцити, а саме значне зниження активності маркерів міжклітинної адгезії та аутоімунної агресії. Отримані дані свідчать, що водний витяг полісахаридів алое та водний екстракт алое мають імуномодулюючу дію на лімфоцити in vitro. Висновок. Проведені дослідження виявили, що витяг полісахаридів алое має значну імуномодулювальну дію, про що свідчить нормалізація відносної кількості маркерів адгезії та аутоагресії лімфоцитів периферичної крові пацієнтів, хворих на неінфекційний увеїт і вірусний кератит.
Immunomodulating effects of Aloe polysaccharide extract on lymphocyte activation markers СD5+ and СD54+ (ICAM-1) in vitro in patients with non-infectious uveitis and viral keratitis