Відносний рівень експресії маркеру активації нейтрофілів в периферичній крові пацієнтів з хворобою сухого ока при цукровому діабеті 2 типу - Величко, Людмила Миколаївна; Дрожжина, Галина Іванівна; Богданова, Олександра Вікторівна (My University, 2022)
Вступ. Серед хворих з цукровим діабетом одним із найбільш поширених і відразу відчутних патологічних станів переднього відділу очного яблука є хвороба «сухого ока» (ХСО). Згідно даних літератури і за результатами наших попередніх досліджень, прояви ХСО спостерігаються у 60-70% хворих з ЦД 2 типу. Враховуючи, що немалу роль в розвитку і прогресуванні як ЦД, так і хвороби сухого ока відіграє запалення, то було б доцільним вивчити саме роль нейтрофілів в цьому процесі. Мета: вивчити рівень експресії маркеру активації нейтрофілів (CD15) у хворих з хворобою сухого ока при цукровому діабеті 2 типу. Матеріал і методи. В дослідження було включено 46 пацієнтів (92 ока) з хворобою сухого ока при цукровому діабеті 2 типу віком 54±8,0 років, чоловіків – 19 (40 %), жінок – 27 (60 %). Стаж діабету становив в середньому 8,8± 6,6 років. Цукровий діабет був компенсований. Всім пацієнтам були проведені загальноофтальмологічні та спеціальні дослідження – визначення загальної сльозопродукції проба (Ширмера І), часу розриву слізної плівки (проба Норна), тест з флюоресцеїном (оцінка по Оксфордській шкалі), оцінка ступеня важкості сухого ока згідно DEWS II, а також оцінка суб’єктивного дискомфорту (стандартні опитувальники OSDI). Визначався також в крові маркер активації нейтрофілів (CD15) гістоімуноцитохімічним методом. Результати. При аналізі результатів було встановлено, що рівень експресії маркера активації нейтрофілів (МАН) у 14 пацієнтів, які мали пошкодження рогівки по типу кератопатії складав в середньому 46,7%, а у пацієнтів (32) з інтактною рогівкою – 28,5% (р=0,0001). При дослідженні рівня експресії МАН з пробою Ширмера і пробою Норна виявлений слабкий негативний кореляційний зв’язок (р<0,05). Коефіцієнт кореляції МАН з пробою Ширмера складає r= -0,32 (р=0,032) і з пробою Норна - r=-0,34 (р=0,019).
Percentage expression of neutrophil activation marker in the peripheral blood of patients with dry eye disease plus type 2 diabetes
Keywords: хвороба сухого ока; цукровий діабет 2 тип; маркер активації нейтрофілів