Обгрунтування стану безпеки температурного режиму для вітреоретинальної хірургії (експериментальне дослідження) - Задорожний, Олег Сергійович; Назаретян, Рудольф Едуардович; Уманець, Микола Миколайович; Мальцев, Едуард Валентинович; Науменко, Володимир Олександрович; Пасєчнікова, Наталія Володимирівна (My University, 2021)
В даний час в процесі проведення вітректомії використовуються іригаційні розчини, температура яких значно нижча за температуру внутрішньоочних середовищ, а моніторинг температури іригаційних розчинів, як правило, не проводиться. У представленій роботі продемонстровано, що вітректомія з тривалою ірригацією вітреальної порожнини розчином температурою 22 °С (і особливо 5 °С) призводить до структурних змін сітківки, що може бути обумовлено низькотемпературним впливом іригаційного розчину, оскільки при використанні розчину температурою 36 °С структурних змін сітківки не спостерігається. Також на моделі внутрішньоочної кровотечі встановлено, що в процесі вітректомії використання іригаційних розчинів температурою 36 °С призводить до зниження тривалості інтраопераційнної кровотечі в оці кролика в порівнянні з іригаційними розчинами 22 °С (і особливо 5 °С). Таким чином, в процесі вітреоретинальної хірургії доцільно контролювати температуру іригаційної рідини і уникати використання низькотемпературних іригаційних розчинів при тривалій вітректомії.