Динаміка температури поверхні ока в проекції циліарного тіла на ранніх строках моделювання неінфекційного увеїту у кроликів - Дорохова, Олександра Едуардівна; Зборовська, Олександра Володимирівна; Мен, Гуаньцзюнь (My University, 2020)
Актуальність. На сьогоднішній день одним з найважливіших завдань є розробка об'єктивних методів оцінки внутрішньоочного запалення. Мета. Вивчити показники температури поверхні ока в проекції циліарного тіла у кроликів з модельованим неінфекційним переднім та середнім увеїтом в перші 5 діб захворювання. Матеріал і методи. Проведено вимірювання температури поверхні очей в проекції плоскої частини циліарного тіла на 17 кроликах породи «шиншилла» з модельованим неінфекційним переднім та середнім увеїтом. Результати. На першу добу температура поверхні хворого ока склала 35,7°С (1,1), а парного 35,0°С (0,9), різниця не значуща (р=0,12), з інтактним у хворого і парного значуща різниця. На третю добу: температура хворого ока 36,0°С (0,7) значуще не відрізнялась від парного 34,9°С (0,5) (р=0,09), при суттєвій різниці хворого з інтактним. На п'яту добу з'явилася значуща різниця температури хворого ока 36,0°С (0,7) з парним 34,7°С (0,5) (р=0,04), зберігалася значуща різниця між хворим і інтактним. Температура тіла експериментальних тварин через добу (39,1°С) та на третю добу (39,2°С) статистично не відрізнялася від інтактних (39,1°С) (р=0,75). Висновки. При моделюванні переднього та середнього неінфекційного увеїту на кроликах на першу добу відмічається значуще підвищення температури в проекції циліарного тіла як хворих очей до 35,7°С (р=0,002), так і парних очей 35,0°С (р=0,05) відносно інтактних, що може бути обумовлено реакцією вегетативної нервової системи на фоні ініціації запального процесу. На п'яту добу з'являється значуща різниця температури поверхні хворих очей 36,0°С з парними 34,7°С (р=0,04), що може бути обумовлено регресом вегетативної температурної реакції та поступовим зниженням температури парного ока.
Changes in temperature of the ocular surface in the projection of the ciliary body in the early stages of induced non-infectious uveitis in rabbits
Keywords: увеїт; об’єктивізація оцінки запалення; температура поверхні ока; термоелектричній пристрій