Комбінована хірургія, факоемульсифікація зрілої сублюксованої ускладненої катаракти з антиглаукомною операцією - Супрун, Олександр Олександрович; Дмитрієв, Сергій Костянтинович; Гриценко, Яків Анатолійович (My University, 2024)
Актуальність. Катаракта посідає провідне місце в структурі сліпоти та слабобачення у всьому світі. Часто катаракта поєднується з глаукомою. Тому комбінована хірургія катаракти та глаукоми не втрачає актуальності в сучасній офтальмохірургії. Мета. Продемонструвати клінічний випадок комбінованої хірургії, факоемульсифікації зрілої сублюксованої ускладненої катаракти з антиглаукомною операцією. Методи. За хірургічною допомогою звернувся пацієнтів 68 років зі скаргами на відсутність зору на правому оці протягом року. З анамнезу хворіє на глаукому три роки, крапає в обидва ока два вида крапель від глаукоми. Був встановлений слідуючий діагноз при поступленні. Обидва ока: псевдоексфоліативний синдром. Праве око: первинна відкритокутова некомпенсована нестабілізована глаукома ІІ В, зріла сублюксована ускладнена катаракта. Ліве око: первинна відкритокутова компенсована стабілізована глаукома ІІ А, незріла ускладнена катаракта. Гострота зору при поступленні: праве око – правильна проекція світла, ліве око – 0,4 не корегує. Внутрішньоочний тиск: праве око – 28.0 мм рт. ст., ліве око – 16.0 мм рт. ст. На правому оці факоемульсифікацію виконано з використанням операційної системи «Stellaris vision system». Для стабілізації та центрації капсулярного мішка було використано внутрішньокапсульне кільце, для фіксації інтраокулярної лінзи до райдужної оболонки в одній точці було використано шов поліпропілен РC-9 10-0. Була виконана антиглаукомна операція – непроникаюча глибока склеректомія. На всіх етапах комбінована операція протікала без ускладнень. Результат. Інтраокулярна лінза займала правильне положення, центрована, була фіксована швом до райдужної оболонки в одній точці. Через 1 місяць після операції не коригована гострота зору була 0,8. Внутрішньоочний тиск був 17.0 мм рт. ст. Заключення. Підхід комбінованої хірургії факоемульсифікації з антиглаукомною операцією є виправданим при хірургічному лікуванні комбінації захворювань катаракти та глаукоми для забезпечення оптимального післяопераційного результату. Застосування одного із методів шовної фіксації ІОЛ є доцільним при сублюксації катаракти, внаслідок дефектів цинової зв’язки.
Combined surgery, phacoemulsification of mature subluxated complicated cataract with antiglaucoma surgery