ХАРАКТЕР УЛЬТРАСТРУКТУРНИХ ЗМІН ПЕРЕДНЬОГО ЕПІТЕЛІЮ РОГІВКИ ОЧЕЙ КРОЛІВ ПІСЛЯ КУРСОВИХ ІНСТИЛЯЦІЇ ВОДНОГО ВИТЯГУ ПОЛІСАХАРИДІВ АЛОЕ ДЕРЕВОПОДІБНОГО НА ТЛІ ТЕРМІЧНОГО ОПІКУ - Фесюнова, Галина Степанівна; Молчанюк, Наталія Іванівна; Абрамова, Ганна Борисівна; Кисиль, Сергій Миколайович (My University, 2025)
Актуальність. Як відомо, препарати з рослини роду Алое ефективні, як зовнішньо під час лікування ран, опіків, запалень шкіри за рахунок посилення репаративних процесів, так і внутрішньо, у разі хронічного гастриту зі зниженою кислотністю, ентероколіту тощо; екстракт алое рідкий для ін’єкцій – біогенний стимулятор підвищує адаптогенну дію організму, поліпшує клітинний метаболізм, прискорює процеси регенерації тощо. В офтальмології ін’єкційну форму екстракту алое застосовують у разі прогресуючої короткозорості, блефариту, кон’юнктивіту, кератиту, іриту, помутніння склоподібного тіла тощо. Нами розроблена нова перспективна очна лікарська форма на основі алое деревоподібного — суми полісахаридів (в перерахунку на ацеманан). Створена стандартна операційна процедура для аналізу рослинної сировини та дослідних зразків субстанції і готової форми (Пат. України на корисну модель № 158091). Показано, що інстиляції водного витягу полісахаридів алое при моделюванні посттравматичної ерозії рогівки у кролів виявляють протизапальну та протинабрякову дії, про що свідчить зменшення проявів запальної реакції на 5 днів швидше відносно групи з інстиляцією фізіологічного розчину. Він стимулює регенераторні процеси, прискорює строки повної епітелізації рогівки, швидкому та рівномірному відновленню структури епітеліальних клітин (Фесюнова Г.С., Молчанюк Н.І., 2023). Мета. Дослідити ультраструктуру переднього епітелію рогівки кролів після курсових інстиляцій водного витягу полісахаридів алое деревоподібного на тлі моделювання термічного опіку рогівки. Матеріали та методи. Матеріал забраний від 6 статевозрілих кролів породи Шиншила, вагою 2,3 – 3,2 кг. Тварини були розподілені порівно на 2 піддослідні групи: 1 група – кролі отримували курсові інстиляції водного витягу полісахаридів алое деревоподібного по 1 краплі в очі тричі на день; 2 група – (контрольна) кролям проводили курсові інстиляції фізіологічного розчину при аналогічних умовах, що і в 1-й групі. Курсові інстиляції виконувались до повного відновлення рогівки. Водний витяг полісахаридів алое виготовлений в лабораторії фармакології та тканинних препаратів нашої установи. Термічний опік центральної зони рогівки ока ІІ-го ступеня тяжкості викликали під епібульбарною крапельною анестезією 0,5 % розчином алкаїну нагрітим до 320º С електричним стержнем (Goot PX-601) з насадкою із мідного циліндра із зовнішнім діаметром 6 мм (площа поверхні – 28,3 мм2 ), з часом експозиції - 1 секунда (Пат. України на корисну модель № 151644). Після завершення операції для запобігання інфікування, раневу поверхню обробляли одноразово очними краплями Флоксал. Фрагменти рогівки видаляли на 15 добу після моделювання опіку рогівки. Всі маніпуляції з тваринами та вилучення їх з експерименту відбувалось згідно правил «Європейської конвенції про захист хребетних тварин, які використовуються для експериментальних та інших наукових цілей» (Страсбург, 1986) та Законом України № 3447-IV «Про захист тварин від жорстокого поводження». Для ультраструктурного дослідження кусочки рогівки обробляли згідно загально прийнятій в електронній мікроскопії методиці. Вивчення та фотографування зразків рогівки виконували в електронному мікроскопі ПЕМ-100-01 (Україна). Результати та їх обговорення. На 15 добу після інстиляцій водного витягу полісахаридів алое деревоподібного шари переднього епітелію рогівки сформовані. Клітини щільно прилягають одна до одної. В клітинах всіх шарів, особливо базального, багато вільних рибосом та різко розширених цистерн гранулярної ендоплазматичної сітки (ГЕС) із зернистим їх вмістом, що відображає синтез білку на внутрішньоклітинні та поза клітинні потреби. Після інстиляцій фізіологічного розчину присутні також всі шари переднього епітелію. Однак в середньому та базальному його шарах на окремих ділянках розширені міжклітинні контакти. В їх клітинах, особливо базальному шарі, також розширені цистерни ГЕС із зернистим вмістом, але їх менше, ніж в даних клітинах 1-ї піддослідної групи. Крім того в клітинах всіх шарів даного епітелію 2-х груп експерименту спостерігається вакуолізація або часткова деструкція крист частини мітохондрій, можливо, пов’язано із витратою енергії на метаболічні процеси, які відбуваються в клітинах для їх відновлення та всього епітеліального пласту. Підсумок. Таким чином, після курсової інстиляції водного витягу полісахаридів алое деревоподібного на 15 добу структура переднього епітелію повністю сформована, в клітинах активно протікають білок синтетичні процеси, на відміну від курсових інстиляцій фізіологічного розчину, де осередково залишаються розширені міжклітинні контакти, тобто, наявний міжклітинний набряк, в середньому та базальному шарах, а в самих клітинах менша кількість цистерн ГЕС, які синтезують білок на позаклітинні процеси.