Реконструктивна хірургія бойової травми ока - Пасєчнікова, Наталія Володимирівна; Ульянова, Надія Анатоліївна; Сідак-Петрецька, Оксана Степанівна (My University, 2023)
Монографія присвячена реконструктивній хірургії бойової травми ока. Розглядаються питання епідеміології травм ока на війні в історичному аспекті, структури та сучасної класифікації поранень ока, детально розглянуто особливості обстеження поранених з травмами органа зору, загальні підходи до реконструктивних операцій на передньому та задньому відділах ока. Особливу увагу приділено вдосконаленню методів визначення локалізації внутрішньоочних сторонніх тіл. Представлено результати комбінованого хірургічного лікування, що включає проведення вітректомії з використанням тим-часового інтраопераційного кератопротезу з проведенням кератопластики при важких вибухових травмах ока. Розроблено підходи та сформульовано практичні рекомендації до проведення вітректомії у пацієнтів з відсутністю світловідчуття внаслідок вибухових травм. Рекомендована для офтальмологів, офтальмохірургів. Затверджена до друку рішенням Вченої ради ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМИ України», протокол № 9 від 06.11.2023 р.
Монографія присвячена реконструктивній хірургії бойової травми ока. Розглядаються питання епідеміології травм ока на війні в історичному аспекті, структури та сучасної класифікації поранень ока, детально розглянуто особливості обстеження поранених з травмами органа зору, загальні підходи до реконструктивних операцій на передньому та задньому відділах ока. Особливу увагу приділено вдосконаленню методів визначення локалізації внутрішньоочних сторонніх тіл. Представлено результати комбінованого хірургічного лікування, що включає проведення вітректомії з використанням тим-часового інтраопераційного кератопротезу з проведенням кератопластики при важких вибухових травмах ока. Розроблено підходи та сформульовано практичні рекомендації до проведення вітректомії у пацієнтів з відсутністю світловідчуття внаслідок вибухових травм. Рекомендована для офтальмологів, офтальмохірургів. Затверджена до друку рішенням Вченої ради ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМИ України», протокол № 9 від 06.11.2023 р.