Клинические особенности течения неврита зрительного нерва как осложнения переднего идиопатического увеита - Савко, Валентин Владиславович (My University, 2021)
Актуальність. Серйозним ускладненням переднього увеїту є неврит зорового нерва. Фактори, що сприяють його розвитку, не вивчені повністю, а діагностика, тим більш рання, досить ускладнена. Мета. Виявити особливості клінічного перебігу невриту зорового нерва як ускладнення переднього ідіопатичного увеїту. Матеріал та методи. Дослідження виконані у 150 осіб з ідіопатичним монолатеральним переднім увеїтом (114 – без ознак невриту зорового нерва, 36 – з невритом на тлі увеїту). Обстеження включало офтальмоскопію, біомікроскопію, комп'ютерну периметрію, визначення внутрішньоочного тиску, гостроти зору). Лікування проводили згідно з протоколом (антибіотики, кортикостероїди, нестероїдні протизапальні засоби, імуносупресанти, модулятори імунної відповіді). Результати. Виявлено, що для пацієнтів з невритом зорового нерва як ускладненням переднього увеїту характерна більш виражена запальна реакція (множинні преципітати в 69,7%, поодинокі – не виявлені взагалі, гіпопіон більш, ніж у 2/3 пацієнтів, інтенсивність помутніння склоподібного тіла максимальна у всіх хворих). У осіб з увеїтом без невриту поодинокі преципітати в 19,3%, множинні – не встановлені, гіпопіон – в одному випадку, помутніння склоподібного тіла в 94,7% випадків. Між інтенсивністю ознак запалення у хворих переднім увеїтом і розвитком невриту зорового нерва виявлено позитивний сильний зв'язок (r=0,566). У пацієнтів з переднім увеїтом як без, так і з невритом в 82,5 і 63,9% випадків були отоларингологічні і одонтогенні захворювання. Виявлено достовірний зв'язок між супутніми запальними захворюваннями у осіб з переднім увеїтом і розвитком невриту зорового нерва (χ2 Пірсона=5,50, p = 0,0191).
Clinical features of the course of optic neuritis as a complication of idiopathic anterior uveitis
Keywords: передній ідіопатичний увеїт; ускладнення; неврит зорового нерва; клінічні особливості перебігу