Аналіз надання офтальмохірургічної допомоги населенню України за 2018-2020 роки - Мирненко, Валерія Вікторівна; Березовська, Катарина Олександрівна; Іванчукова, Ганна Володимирівна; Аніщенко, Юлія Олексіївна; Волкова, Юлія Сергіївна (My University, 2021)
Актуальність. Зір – фізіологічна функція сенсорної системи, за допомогою якої людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ. Ця інформація необхідна для повноцінного існування та орієнтування людини, а також для естетичного сприйняття світу. За даними ВООЗ, у 2019 році вже близько 285 мільйонів людей у світі страждають від порушень зору, з них 39 мільйонів – уражені сліпотою. Щороку кількість сліпих у світі зростає. На 1 мільйон осіб кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина. Щонайменше у 1 млрд з них, тобто майже у половини, порушення зору можна було запобігти або ще можна скорегувати. Мета. Провести аналіз показників хірургічної активності на органах зору в стаціонарах закладів МОЗ України за період 2018-2020 рр. Матеріал і методи. У роботі використані статистичні матеріали Центра медичної статистики МОЗ України щодо хірургічної активності на органах зору в стаціонарах закладів МОЗ України. Результати. Аналізуючи дані, необхідно відмітити, що у 2019 році в стаціонарах було проведено 145153 хірургічних втручань, що на 4300 більше, ніж у 2018 році. Але у зв’язку з короновірусною пандемією цей показник у 2020 році різко впав – загальна кількість 93260 втручань. Найчастіше в стаціонарах проводяться хірургічні втручання з приводу: глаукоми, енуклеації очей, катаракти, косоокості, втручання на рогівці ока та інші. Також, слід відзначити, що при розгляді по областям України, відмічено, що хірургічна робота стаціонару на органах зору активно ведеться в закладах МОЗ - у 2018 році в м. Київ - 69,19 на 10 000 населення, у областях: Чернігівській – 63,77 на 10 000 населення, Сумській - 50,81 на 10 000 населення, Львівській - 43,39 на 10 000 населення, Запорізькій – 47,26 на 10 000 населення та Дніпропетровській – 43,32 на 10 000 населення. У 2019 році показники виросли в м. Київ 71,37 на 10 000 населення, в областях: Чернігівській – 65,62 на 10 000 населення, Сумській – 53,67 на 10 000 населення, Львівській – 46,25 на 10 000 населення, Запорізькій – 46,30 на 10 000 населення, та відповідно Дніпропетровській - 48,88 на 10 000 населення. Але вже у 2020 році цей показник значно знизився, а саме: у м. Київ – 52,38 на 10 000 населення, Чернігівській обл. – 40,41, Сумській – 32,11 на 10 000 населення, Запорізькій – 39,23 на 10 000 населення та у Дніпропетровській – 31,60 на 10 000 населення. Найбільша кількість мікрохірургічних втручань в стаціонарах закладів МОЗ України відмічено в м. Київ, Харківській, Львівській, Дніпропетровській та Запорозькій областях. У 2018 році від 19010 до 8161 втручань, у 2019 році від 19609 до 8686 втручань, та у 2020 році від 13482 до 9711 втручань. Висновки. Кожне захворювання очей потребує специфічного і своєчасного лікування. Щоб зменшити ризики погіршення зору у населення України необхідно більш приділяти увагу впровадженню ефективних заходів втручання, що охоплюють зміцнення здоров’я, профілактику, лікування і реабілітацію та задовольняють весь спектр потреб, пов’язаних із очними захворюваннями. Також важливо звернути увагу на реабілітаційні заходи, які вкрай ефективні для підвищення якості життя людей з незворотними порушеннями зору при таких захворюваннях, як діабетична ретинопатія, глаукома, наслідки травм або вікова макулодистрофія.