Клеточный и гуморальный иммунитет у больных с различной локализацией и клиническим течением увеита - Коновалова, Наталія Валеріївна; Шайбі, Абдерахім (My University, 2015)
Вступ. Увеїти, будучи запальними захворюваннями ока, в 25 % випадків призводять до інвалідності по зору, що визначає значимість і актуальність дослідження патогенезу цього захворювання. Мета. Вивчити спрямованість і вираженість змін показників клітинного та гуморального імунітету у хворих увеїтами з різними клінічними ознаками. Матеріал і методи. У 61 пацієнта з увеїтом (46 — з ураженням заднього відрізка ока, 15 — переднього, серед яких в 51 випадку захворювання носило хронічний характер, а у 10 — гострий) проведено обстеження з використанням стандартних офтальмологічних методів. В периферичній крові досліджені показники клітинного (Т-лімфоцити, Т-хелпери, Т-супресори) та гуморального (В-лімфоцити, імуноглобуліни A, M, G) імунітету. Результати. Досліджено роль клітинного та гуморального імунітету у розвитку увеїту з урахуванням клінічного перебігу запального процесу. Показано достовірне збільшення відносного вмісту Т-цитотоксичних лімфоцитів і зниження індексу Т-хелпери/Т-супресори цитотоксичні клітини лімфоцити при локалізації увеїта у задньому відрізку ока. При гострому перебігу процесу встановлено достовірне збільшення відносного вмісту СD3+ і імунорегуляторного індексу. Серед досліджених показників гуморального імунітету відзначено достовірно значуще збільшення загальних В-лімфоцитів на тлі зниження рівня Ig A у пацієнтів із задньою локалізацією увеїта. Достовірних відмінностей між рівнем досліджених параметрів гуморального імунітету в осіб з острим і хронічним перебігом увеїта не виявлено. Висновки. Отримані результати свідчать про те, що реалізація імунної відповіді при увеїті пов’язана, в першу чергу, з активацією Т-клітинної ланки імунітету, а також цитотоксичних реакцій натуральних кілерних клітин.
Cellular and humoral immunity in patients with varying clinical course localization uveitis
Keywords: увеит; клеточный и гуморальный иммунитет; увеїт; клітинний та гуморальний імунітет