Оцінка цитокінового статусу та імуноглобулінів у хворих на алергічний риніт та ринокон'юнктивіт у процесі лікування з використанням макроміцетів - Макарова, Марія Борисівна; Полякова, Світлана Іванівна (My University, 2023)
Актуальність. У сучасних умовах, в усьому світі, в тому числі і в Україні, спостерігається безперервне зростання захворюваності на алергічний риніт. Одним із найчастіших фенотипів алергічного риніту є алергічний ринокон'юнктивіт. Серед патогенетичних механізмів алергічних захворювань виділяють важливість дисбалансу у системі цитокінів. Мета роботи – порівняльна оцінка цитокінового та імуноглобулінового статусу та ефективності використання різних типів лікування у хворих на алергічний риніт (АР) та алергічний ринокон'юнктивіт (АРК). Матеріал та методи. Було обстежено 40 хворих на АР та АРК віком від 20 до 46 років. Тривалість захворювання коливалася від 6 місяців до 2 років. Основна група була розділена на 2 підгрупи – 20 пацієнтів, які отримували базисну (Лоратадін 0.01 мг + мометазон) терапію та 20 пацієнтів, які отримували базисну терапію + макроміцети Трутовика (Астмаган) по 1 капс. 2 рази на день. Курс лікування становив 90 днів. Контрольну групу становили 25 здорових осіб. Комплексне імунологічне обстеження було проведено до та після лікування. У сироватці крові визначали імуноглобуліни основних класів А, М, G, Е, а також цитокіни (інтерферон-γ (ІФН-γ) та ІЛ-4) методом твердо фазного імуноферментного аналізу. Результати. Встановлено, що у хворих на АР та АРК до початку лікування статистично значимо вищі у порівнянні із здоровими особами практично вдвічі імуноглобуліни А, М і E ( р=0,0008; 0,0005; 0,0001 відповідно), а Іg G – в 1,2 рази (р=0,001), в 3,5 рази протизапального цитокіну – ІЛ-4 (р=0,0001) та в 2,4 рази знижено показники ІФН-γ (р=0,0001) порівняно з контрольною групою. Включення до базисної терапії хворих на алергічний риніт і алергічний риноконюнктивіт мікроміцетів Трутовника (Астмаган) сприяє більшему та статистично значимому зниженню рівня імуноглобулінів А, М, Е, G, інтерлейкіна-4 (на 8%, 17%, 16,2%, 7,3%, 6,0% відповідно) та підвищенню інтерферону-γ на 16,6%. Висновок. Застосування в лікуванні хворих на алергічний риніт і ринокон’юнктивіт мікроміцетів Трутовника посилює імунну відповідь організму, покращуючи цитокіновий та імуноглобулиновий статус.
Assessing serum cytokine and immunoglobulin levels in patients with allergic rhinitis and allergic rhinoconjunctivitis before and after treatment supplemented with macromycetes
Keywords: алергічний риніт; алергічний ринокон'юнктивіт; імуноглобуліни; ІЛ-4; γ-ІФН; макроміцети Трутовика