Залежність величини цільового внутрішньоочного тиску від центральної товщини рогівки у пацієнтів зі стабілізованою та нестабілізованою глаукомою - Дмитрієв, Сергій Костянтинович; Перетягін, Олег Анатолійович; Лазарь, Юрій Михайлович; Татаріна, Юлія Олександрівна (My University, 2021)
Вступ. На сьогоднішній день не існує встановленої прямої залежності між рівнями цільового тиску при конкретних товщинах рогівки з врахуванням показників різних тонометрів. Мета. Встановити залежність величини показників цільового внутрішньоочного тиску від товщини рогівки на прикладі апланаційної тонометрії, динамічної контурної тонометрії та тонометрії за методом індукційного відскоку. Матеріал та методи. Обстежено 52 пацієнта (52 ока) з катарактою на доопераційному етапі. Середній вік пацієнтів становив 71,2±7,7 років. До обстеження допускалися хворі на катаракту зі стабілізованою первинною відкритокутовою глаукомою (ПВКГ) – 13 очей, хворі з катарактою, поєднаною з нестабілізованою ПВКГ – 20 очей, а також пацієнти контрольної групи з катарактою без глаукоми в анамнезі – 19 очей. Всім хворим проводилося комплексне офтальмологічне обстеження, апланаційна тонометрія по Маклакову, динамічна контурна тонометрія (ДКТ) «Pascal», вимірювання істинного внутрішньоочного тиску за допомогою тонометра Icare IC 200. Результати. Встановлено, що показники найвищого ВОТ, при якому не відмічалося прогресування глаукоми, як по ДКТ Pascal так і за тонометрами Icare IC200 та Маклакова, були у групі хворих зі стабілізованою глаукомою при товщині рогівки 460-489 мкм, де М =479±7,2 мкм. За ДКТ середній тиск у цій групі склав 16,9±1,2 мм рт. ст., за Icare – 16,2±1,4 мм рт. ст., по Маклакову 20,0±0,8 мм рт. ст. В цій групі різниця середнього ВОТ, виміряного по Маклакову у пацієнтів з нестабілізованою глаукомою (23,8±2,0 мм рт. ст.) та без глаукоми (16,5±0,7 мм рт. ст.), є статистично значимою (р<0,05). При вимірюванні іншими методами статистично значимих результатів в даній групі виявлено не було (р>0,05). Найбільші показники ВОТ за досліджуваними тонометрами були у групі пацієнтів при умовній товщині рогівки 580 мкм - 600 мкм з нестабілізованою глаукомою, де М було 593±4,3 мкм. За даними ДКТ, цей тиск склав 28,1±15,0 мм рт.ст., за Icare - 33,2±21,1 мм рт.ст., за Маклаковим 25,3±7,5 мм рт. ст. Заключення. У пацієнтів з більш тонкою рогівкою вимірювання тонометричного внутрішньоочного тиску по методу Маклакова є більш чутливим навідмінно від динамічної контурної тонометрії та тонометрії за методом індукційного відскоку. Чутливість досліджуваних методів вимірювання тиску, як істинного так і тонометричного знижується при підвищенні внутрішньоочного тиску та збільшенні товщини рогівки. Це слід враховувати при плануванні цільового тиску. При розподілі хворих в процентному співвідношенні зі стабілізованою, нестабілізованою глаукомою та без глаукоми у групах з різною товщиною рогівки, виявлено, що в І та ІІ групі з товщинами рогівки 460–489 та 490–519 мкм, найбільший процент хворих з нестабілізованою глаукомою становив 45,4% та 75%.
Relationships between target intraocular pressure and central corneal thickness in stabilized and non-stabilized glaucoma patients
Keywords: первинна відкритокутова глаукома; цільовий внутрішньоочний тиск; товщина рогівки