Досвід застосування високочастотного електрозварювання біологічних тканин при енуклеації з приводу увеальної меланоми - Пасєчнікова, Наталія Володимирівна; Науменко, Володимир Олександрович; Чеботарьов, Євген Петрович; Пухлік, Олена Сергіївна (My University, 2021)
Метою дослідження було оцінити ефективність застосування високочастотного електрозварювання біологічних тканин (ВЕЗБТ) при енуклеації очного яблука з приводу увеальної меланоми. Експеримент показав, що ВЕЗБТ в режимі з’єднання тканин призводить до закриття поверхні рани кон’юнктиви, що відбувається в результаті випадання фібрину з подальшою епітелізацією поверхні та фібротизацією субепітеліальних тканин. Використання ВЕЗБТ в режимі різання дозволило мінімізувати кровотечу при перетині екстрабульбарних м’язів і зорового нерва, що виключало тампонаду орбіти та скорочувало час операції. Використання ВЕЗБТ в режимі з’єднання тканин кон’юнктиви дозволяє досягти міцного з’єднання її країв, що виключає процедури накладення і зняття швів.