Состояние энзиматической антиоксидантной системы крови у пациентов с миопией разной степени до и после её медикаментозной коррекции - Сурова, Катерина Іллівна; Бойчук, Ірина Михайлівна; Коломійчук, Сергій Григорович (My University, 2014)
Актуальність. Активація процесів перекисного окислення ліпідів (ПОЛ) у системі очного метаболізму й ослаблення антиоксидантного захисту у хворих міопією вимагають необхідність пошуку ефективного препарату, який би стабілізував систему перекисно-окиснихреакцій у хворих міопією з метою можливого припинення її прогресування. Мета: оцінити стан антиоксидантної системи у пацієнтів з міопією різного ступеня за активністю ферментів (глютатіон-8-трансферази, ка-талази, і глютатіонпероксидази) у крові до й після лікування препаратом «Факовіт». Матеріал і методи. Обстежено 67 пацієнтів віком 17—24роки. Серед них: з міопією слабкого ступеня (26), середнього ступеня (22), з міопією високого ступеня (19) і контрольна група здорових осіб того ж віку — 30 осіб. Всім пацієнтам проводилися офтальмологічні та біохімічні дослідження: стан антиоксидантної ензиматичної системи оцінювали за активністю ферментів у крові до і після прийому препарату «Факовит» за схемою. Результати. Встановлено значне зниження активності ферментів у хворих на міопію та достовірне підвищення рівня активності ферментів (на 12,5 % — 23,7 %) глутатіон-пероксидази, глутатіон-8 — трансферази, каталази крові в основній групі хворих залежно від ступеня міопії після лікування. Висновки. Підвищення рівня активності ферментів глутатіон-пероксидази, глутатіон-8-трансферази й каталази в крові основної групи хворих після лікування препаратом «Факовіт» свідчить про його позитивний вплив на антиоксидантну систему при міопії, особливо на процес детоксикації ги-дропероксидів.
Antioxigen enzymatic systems state in blood in patients with myopia of the different degree before and after its drug correction
Keywords: миопия; энзиматическая антиоксидантная система; Факовит; міопія; ензиматична антиоксидантна система; факовіт