Характер реакції м’яких тканин на імплантацію синтетичного полімерного матеріалу на основі сітчастого поліуретану з біологічно активною речовиною (альбуцид, дакарбазин) в експериментальних дослідженнях - Малецький, Анатолій Парфентійович (My University, 2018)
Актуальність. Пошук та впровадження у медичну практику біоінтегруючих синтетичних матеріалів є актуальним завданням сучасної науки. Мета. Вивчити в експерименті характер реакції м’яких тканин на імплантацію синтетичного полімерного матеріалу на основі сітчастого поліуретану з іммобілізованими біологічно активними речовинами (альбуцид, дакарбазин) Матеріал та методи. Вивчення клітинних реакцій м’яких тканин на імплантацію полімерних матеріалів проводилося на 30 лабораторних щурах лінії Wistar. В експериментальних дослідженнях вивчались полімери на основі сітчастого поліуретану з іммобілізованими біологічно активними речовинами – альбуцидом та дакарбазином. Результати. На ранніх термінах дослідження навколо імплантованих зразків формувалися фіброваскулярна капсули, що повністю відмежовували їх від оточуючих тканин. За рахунок пористої структури полімерних зразків спостерігалася міграція клітин та поступове вростання тканинних структур в імплантати, що перешкоджало їх швидкій резорбції, а також свідчило про біосумісність. Показано, що навколо полімерних імплантатів з іммобілізованим альбуцидом спостерігалася реакція навколишніх тканин, які характерні для асептичного запалення. При імплантації полімерних зразків з дакарбазином субкутально в область спини експериментальних тварин були яскраво виражені зміни навколишніх тканин, які характерні для запального процесу. Наявність дакарбазину у складі полімерного матеріалу призводила до розвитку тривалого запального процесу в зоні розміщення імплантату, що, можливо, пов’язано з біологічною дією самого лікарського препарату. Висновок. Отримані полімерні матеріали з іммобілізованими біологічними активними речовинами (альбуцидом та дакарбазином) є перспективними та можуть знайти широке застосування при проведенні відновлювальних та реконструктивних операцій при дефектах м'яких тканин в офтальмохірургії та щелепно-лицевій хірургії.
Soft-tissue response to synthetic polymer implants made of cross-linked polyurethane and containing a biologically active substance, albucid or dacarbazine, in animals
Keywords: імплантація; поліуретан; біологічна активність; реакція м’яких тканин; експеримент