Особливості шовної фіксаціі ІОЛ до склери з використанням пристрою для фіксації капсульного мішка «Сергієнко-Кондратенко» - Гриценко, Яків Анатолійович; Дмитрієв, Сергій Костянтинович (My University, 2024)
Актуальність. Фіксація інтраокулярної лінзи у хворих з сублюксацію кришталика є одним з найбільш важливих питань у хірургії катаракти. Шовна фіксація ІОЛ до склери з використанням пристрою для фіксації капсульного мішка «Сергієнко-Кондратенко» може максимально забезпечити безпечну та стабільну фіксацію лінзи після операції. Це дуже важливо, оскільки правильна фіксація гарантує успішний результат операції і запобігає можливим рефракційним та післяопераційним ускладненням. Мета. Оцінити ефективність та безпечність шовної фіксацією ІОЛ до склери з використанням пристрою «Сергієнко-Кондратенко». Визначення можливих ускладнень техніки шовної фіксації до склери з використанням даного пристрою. Методи. До хірургічного відділення звернувся хворий 72 років зі скаргами на дуже низький зір на лівому оці протягом 5 років. З анамнезу попередніх офтальмологічних оглядів та лікування не проводилось. В ході біомікроскопічного дослідження був виявлений іридодонез та сублюксація кришталика. Був встановлений попередній діагноз при поступленні. Обидва ока: псевдоексфоліативний синдром. Праве око: початкова вікова катаракта. Ліве око: зріла сублюксована ускладнена катаракта. Гострота зору при поступленні: праве око – 0,8 не корегує, ліве око – 0,01 не корегує. Внутрішньоочний тиск: праве око – 18.0 мм рт. ст., ліве око – 20.0 мм рт. ст. Факоемульсифікація була виконана за стандартною методикою за допомогою системи “Stellaris vision system”. У ході операції було використано внутрішньокапсульне кільце та пристрій “Сергієнко-Кондратенко” для фіксації та стабілізації капсульного мішка, інтраокулярна лінза була розміщена у капсулярному мішку. Операція проходила без ускладнень. Результат. Інтраокулярна лінза займала центральне положення у капсульному мішку та фіксована до склери пристроєм «Сергієнко-Кондратенко». В післяопераційному періоді гострота зору сягала 0,6 без корекції. Через 1 місяць після операції гострота зору була 0,9 без корекції. Заключення. Методика підшивання до склери пристрою «Сергієнко-Кондратенко» для фіксації капсульного мішка у випадках сублюксованих катаракт, дефектів цинових зв’язок має високу ефективність та безпечність.
Features of IOL sclera suture fixation using the capsular bag fixation device («Sergienko-Kondratenko»)