Экспериментальные предпосылки для коррекции уровня глутатиона в ткани слизистой оболочки глаза и слезной жидкости при остром конъюнктивите в условиях гипергликемии - Дрожжина, Галина Іванівна (My University, 2014)
Вступ. Проведення досліджень по вивченню проблем патологічних станів тканин поверхні очного яблука набуває особливої актуальності. Мета. Вивчитирівень глутатіону в тканині слизової оболонки кон'юнктиви і сльозної рідини при експериментальному кон'юнктивіті в умовах розвитку цукрового діабету. Матеріал і методи. Для проведення експерименту використовували 52 кролика, які були розділені на 3 групи: 1 група — контрольна (8 тварин),2група — дослідна, тварини в яких розвивася кон'юнктивіт (23 кролика), 3група — дослідна, тварини з кон'юнктивітом в умовах розвитку діабету (21 кролик). Для дослідження брали тканину кон'юнктиви і сльозну рідину, в яких визначали рівень відновленого глутатіону. Результати. В умовах розвитку експериментального кон'юнктивіту і стрептозотоцинового діабету визначається зниження рівня відновленої форми глутатіону в тканині кон'юнктиви і сльозної рідини. Висновки. 1. При розвитку запального процесу в кон'юнктиві в умовах моделювання стрептозотоцинового діабету визначається більш різке зменшення рівня глутатіону в порівнянні з даними, коли кон'юнктивіт викликали у тварин без діабету. В цих умовах рівень глутатіону знизився на 17,0 %, 18,0 % і 29,4 % в різні терміни спостереження. 2. При моделюванні стрептозотоцинового діабету у тварин з кон'юнктивітом більшою мірою знижувалася секреція глутатіону в сльозну рідину, ніж в групі з кон'юнктивітом без діабету. Так, в перший термін зниження склало — 13,6 %, в другий строк — 18 % і в третій термін — 21,8 %.
Experimental presuppositions for correction the glutathione level in the tissue of the mucous membrane and lacrimal fluid in acute conjunctivitis in conditions of hyperglycemia
Keywords: острый конъюнктивит; гипергликемия; глутатион; коррекция; гострий кон'юнктивіт; гіперглікемія; глутатіон; корекція