Порівняльний аналіз частоти активної ретинопатії недоношених в одеському регіоні за період 2018-2023 рр. - Артамонов, Олександр Олександрович; Пєшкова, Анастасія Андріївна; Будівська, Олена Сергіївна; Кацан, Сергій Володимирович (My University, 2024)
Актуальність. Ретинопатія недоношених (РН) — важке вазопроліферативне захворювання, що вражає незрілу судинну систему сітківки передчасно народжених дітей. В результаті патологічного росту судин можливий розвиток відшарування сітківки, що в кінці може призвести до незворотньої сліпоти. За даними літератури щорічно у світі народжується близько 12,9 мільйонів недоношених дітей, частота їх у різних країнах світу варіює та коливається в межах 5-18%. Відомо, що малий гестаційний вік (ГВ) та низька маса тіла (МТ) при народженні зумовлюють більш високий ризик розвитку РН, у тому числі стадій, які потребують лікування, саме тому важливим аспектом є проведення скринінгу з метою своєчасного виявлення РН та запобігання сліпоті та слабобачення. Мета. Метою було дослідити поширеність ретинопатії недоношених (РН) в Одеській області (Україна) з 2018 по 2023 роки та провести порівняльну оцінку за три періоди (2018-2019, 2020-2021 та 2022-2023 роки). Методи. Матеріалом для нашої роботи стали дані дослідження 948 недоношених дітей, обстежених з 2018 по 2019 рік, 845 недоношених дітей, обстежених з 2020 по 2021 рік та 432 недоношені дитини, обстежені з 2022 по 2023 рік. Усі діти були обстежені на РН згідно з Міжнародною класифікацією РН (2021). Були використані статистичні методи, метод двобічної різниці між двома пропорціями для виявлення значимих відмінностей, для аналізу змін результатів з часом використовувався критерій хі-квадрат. Статистичний аналіз проводився з використанням пакетів програм STATISTICA 8.0. Результати. Захворюваність на РН в Одеській області в 2018-2019 роках склала 20,5%: 1-2 стадія РН – 16,5 %, передпорогова РН 1 типу, порогова РН – 3,4%, агресивна РН – 0,6%. Захворюваність на ретинопатію недоношених в Одеській області в 2020-2021 роках склала 15,2%: 1-2 стадія РН – 12,4%, передпорогова РН 1 типу, порогова РН – 2,5%, агресивна РН – 0,36%. Захворюваність на ретинопатію недоношених в Одеській області в 2022-2023 роках склала 22,9%: 1-2 стадія РН - 18,1 %, передпорогова РН 1 типу, порогова РН - 3,4 %, агресивна РН - 1,38 %. Висновки. Встановлено достовірну статистичну відмінність між захворюваністю на РН та на РН 1-2 стадії за період 2018-2019 років порівняно із періодом 2020-2021 рр. (20,5% проти 15,3%, 16,5% проти 12,4% відповідно), р<0,05. Також встановлено достовірну статистичну відмінність між захворюваністю на РН, на РН 1-2 стадії, АРН за період 2020-2021 років порівняно із періодом 2022-2023 рр. (22,9% проти 15,3%, 18% проти 12,4% відповідно, 0,36% проти 1,39%), р<0,05.
Comparative analysis of the frequency of active retinopathy of premature in the odessa region for the period 2018-2023