Изменение уровней интерферонов а и у в крови больных увеитами в результате комплексного лечения с использованием циклоферона, электрофореза декаметоксина и микроволновой терапии - Коновалова, Наталія Валеріївна; Шайбі, Абдерахім (My University, 2015)
Вступ. Пошук нових ефективних патогенетичних підходів до лікування увеїтів є не тільки клінічно, але і соціально важливим, враховуючи високу частоту цієї патології та інвалідізації внаслідок захворювання. Мета. Визначення особливостей експресії інтерферонів а і у в крові хворих на увеїти внаслідок комплексного лікування з використанням циклоферона, електрофорезу декаметаксина та мікрохвильової терапії. Матеріал і методи. Хворі на ендогенні увеїти отримали комплексне лікування з використанням циклоферону, електрофорезу декаметоксіна та мікрохвильової терапії (26 чоловік). Групи порівняння — циклоферон та електрофорез декаметоксіна (20 чоловік) або циклоферон та мікрохвильова терапія (13 чол.). До та після лікування виявлений рівень інтерферонів а та у в плазмі крові та проведене офтальмологічне обстеження. При статистичній обробці даних використовували параметричні та непараметричні критерії, кореляційний аналіз. Результати. Внаслідок лікування хворих на увеїти встановлено значне збільшення концентрації інтерферонів а та у, ступінь збільшення яких не залежить від розміщення вогнища запалення та характеру клінічного перебігу, при цьому найбільш виразні збільшення мають місце при важкому ступені увеїтів. Визначено достовірний кореляційний зв'язок між рівнем інтерферонів до та після лікування, а також клінічними характеристиками захворювання. Збільшення рівня інтерферонів а та у визначено при різних клінічних формах увеїта. Найбільш виразне підвищення рівня інтерферону а та у виявлено після проведення електрофорезу декаметоксіна та мікрохвильової терапії на тлі циклоферона і складає 56,7 % и 33,4 % відповідно. Висновок. Встановлено збільшення рівня інтерферонів в крові пацієнтів після лікування, найбільш значне після електрофорезу декаметоксіна та мікрохвильової терапії на тлі циклоферона, що може розцінюватись як один з критеріїв ефективності лікування.
Change of interferons ? and ? levels in the blood of patients with uveitis as a result of combination therapy with the use of cycloferon, decametoxine electrophoresis and microwave therapy
Keywords: увеїт; лікування медикаментозне; циклоферон; електрофорез декаметоксіна; мікрохвильова терапія; інтерферони а и у; плазма крові