Губчасті гібридні гідрогелі для ендопротезування щелепно-лицевої ділянки - Малецький, Анатолій Парфентійович; Артьомов, Олександр Валентинович (My University, 2024)
В останні роки досягнуто значного прогресу як у синтезі наночастинок металів, так і у створенні гідрогелевих платформ. Передбачається, що їхнє синергетичне поєднання дозволить створити новітні гідрогелеві нанокомпозити для відновлення анатомічних та функціональних порушень організму людини, а також для потреб реконструктивної хірургії. Мета роботи - розробка пористого полімерного матеріалу на основі полівінілформалю з інкорпорованими функціональними гідрогелями та наночастинками золота, дослідження його фізико-хімічних властивостей та біосумісності in vitro та in vivo. Розроблений гібридний гідрогелевий матеріал призначений для використання в реконструктивній хірургії щелепно-лицевої ділянки та очно-орбітальної зони, а також для заповнення післяопераційних порожнин з одночасною профілактикою повторних рецидивів. Морфологію синтезованих гібридних гідрогелевих композитів з наночастинками золота досліджено за допомогою електронної мікроскопії (СЕМ), а термічну стабільність – з викристанням методів ТГА та ДСК. Доведено, що синтезовані гібридні гідрогелеві матеріали демонструють термічну стабільність у широкому температурному інтервалі, що значно перевищує діапазон їхнього застосування, та витримують стерилізацію парою (121 °С) без суттєвих змін. Синтезовані гібридні гідрогелі охарактеризовані як біосумісні in vitro за параметрами цитотоксичності, генотоксичності та біохімічними маркерами (АТФазна та ЛДГазна активність) з використанням культури клітин лінії L929. Дослідження реакції м'яких тканин на імплантацію in vivo продемонструвало формування фіброзної тканини по периферії і всередині імплантату, а також виражене зниження макрофагально-гістіоцитарної реакції і запальної інфільтрації на користь фібробластичної проліферації і відсутність резорбції, що створює передумови для стабільного клінічного результату. Таким чином, розроблений губчастий гібридний гідрогелевий матеріал може бути використаний у реконструктивній хірургії щелепно-лицевої та офтальмоорбітальної ділянок.
Sponge-like hybrid hydrogels for endoprosthetics in oculo-orbital area