Вітректомія з пілінгом внутрішньої межової мембрани при зірчастому неспадковому ідіопатичному фовеомакулярному ретиношизисі (випадок із практики) - Пирожкова, Ольга Сергіївна; Уманець, Микола Миколайович (My University, 2024)
Мета. Представити випадок рідкісного захворювання – зірчастого неспадкового фовеомакулярного ретиношизису, його клінічний перебіг та результати вітректомії з пілінгом внутрішньої межової мембрани. Матеріал та методи. Було застосовано комплексне офтальмологічне обстеження до ВЕ та через один, три і 12 місяців після хірургічного втручання, яке включало візометрію, біомікроскопію, офтальмоскопію, тонометрію, ультразвукове дослідження (УЗД), оптичну когерентну томографію (ОКТ), периметрію, флуоресцентну ангіографію (ФАГ). Результати. З анамнезу відомо, що пацієнтка не мала супутніх соматичних захворювань. Скарг, окрім поступового зниження гостроти зору, не було. Після ВЕ з пілінгом ВММ пацієнтка спостерігала покращення гостроти зору. Втручання сприяло значному зменшенню товщини сітківки та відновленню вітреоретинального інтерфейсу в ділянці макули. Висновок. Представлений клінічний випадок свідчить про ефективність та безпечність хірургічного лікування ЗНІФР, оскільки це сприяло відновленню вітреоретинального інтерфейсу в ділянці макули та відсутності рецидивів захворювання у віддаленні строки.
Vitrectomy with internal limiting membrane peeling for stellate nonhereditary idiopathic foveomacular retinoschisis: a case report
Keywords: зірчастий неспадковий ідіопатичний фовеомакулярний ретиношизис; вітректомія; оптична когерентна томографія; фовеомакулярний ретиношизис; внутрішня межова мембрана; сітківка; макула