Особливості хоріоретинального комплексу й перфузії хоріокапілярів за даними оптичної когерентної томографії-ангіографії при ідіопатичному розриві макули до та після вітректомії з пілінгом внутрішньої межової мембрани за класичним і фовеозберігаючим типами - Буаллагуі, Інес; Розанова, Зоя Анатоліївна; Невська, Алла Олександрівна; Уманець, Микола Миколайович (My University, 2023)
Мета: дослідити зміни хоріоретинального комплексу та щільність перфузії хоріокапілярів у макулі у хворих на ідіопатичний розрив макули (ІРМ) до та після вітректоміі з пілінгом внутрішньої межової мембрани (ВММ) за класичним або фовеозберігаючим типом. Матеріал та методи. У дослідження включені хворі, що мали ІРМ II–IV стадій за D. Gass, проводили вітректомію 25 Gа, пілінг ВММ за класичною або фовеозберігаючою методиками й тампонадою вітреальної порожнини 20% SF6 або 15% С3F8. До операції та через 1 місяць після неї вимірювали діаметр ІРМ, площу фовеолярної аваскулярної зони (ФАЗ) у глибокому сплетінні сітківки, щільність перфузії хоріокапілярів (ЩПХ). Результати. Прооперовано 71 око в 70 пацієнтів віком 65,7±6,8 (SD) років, термін існування розриву – 3,0 місяця (Median (Qlow-QUp) 1,0–6,0), максимально коригована гострота зору (МКГЗ) – 0,19 (0,1–0,25), мінімальний діаметр ІРМ – 377,0 (281,0–530,0) мкм, максимальний діаметр ІРМ – 673,5 (549,5–1010,5) мкм. Площа ФАЗ на оці з ІРМ – 0,51 (0,15–0,53) мм2, на парному оці – 0,46 (0,10–0,74) (р=0,49) мм2, середня ЩПХ на оці з ІРМ – 0,11±0,06, на парному оці ЩПХ – 0,29±0,13 (р=0,0001). 34 ока прооперовано за класичною методикою, 37 – за фовеозберігаючою, за вихідним станом групи не розрізнялись. Закриття після першого втручання ІРМ відбулося на 63 із 71 очей, що становило 88,8% (88,2% за класичною та 89,2% за фовеозберігаючою методикою). МКГЗ підвищилася до 0,60 (0,4–0,8) (р=0,00001). Після закриття ІРМ загалом по групі площа ФАЗ зменшилася до 0,30 (0,12–0,6), але зміни не були статистично значущі, ЩПХ значуще підвищилася з 0,11±0,06 до 0,25±0,10 (р=0,0001). Аналіз даних ОКТ-ангіо по групах фовеозберігаючої та класичної методик макулярного пілінгу не виявив різниці в показниках мікроциркуляції сітківки та хоріокапілярів. Висновки. Утворення ІРМ супроводжується порушенням перфузії в хоріокапілярах, після закриття ІРМ щільність перфузії хоріокапілярів відновлюється. Методика пілінгу ВММ не впливає на відновлення щільності перфузії хоріокапілярів.
Optical coherence tomography angiography features of the chorioretinal complex and choriocapillaris perfusion before and after vitrectomy with conventional versus fovea-sparing internal limiting membrane peeling for idiopathic macular hole
Keywords: вітректомія; оптична когерентна томографія; оптична когерентна томографія-ангіо; ідіопатичні розриви макули; внутрішня межова мембрана; сітківка