Лікування регматогенного відшарування сітківки: з минулого у майбутнє - Кронгауз, Марія Юліанівна; Насінник, Ілля Олегович; Пасєчнікова, Наталія Володимирівна (My University, 2020)
Регматогенне відшарування сітківки (РВС) є важким захворюванням, яке потенційно може привести до сліпоти. Тракція, яка виникає при патологічній фіксації склоподібного тіла (СТ) до ділянок дегенерації сітківки і при відшаруванні задньої гіалоїдної мембрани, призводить до формування розривів сітківки і подальшому її відшаруванню. Підхід до лікування РВС змінювався з роками: від термокаутерізації (J. Gonin, 1920) до сучасної вітректоміі (R. Machemer, 1973). Удосконалення вітректоміі йде в трьох основних напрямках: розробці більш досконалих інструментів, пошуку нових оперативних методик і нових тампонуючих речовин. Всі тампонуючі речовини, які застосовують при вітректомії, мають свої переваги та недоліки. Тому в світі активно йде пошук нових рішень для мінімізації згубного впливу тампонуючих речовин на тканини ока, що зробить реабілітаційний період комфортніше для пацієнта. В останні десятиліття активно досліджується можливість застосування гідрогелю в якості замінника склоподібного тіла, яке було видалено при вітректомії (Widder, 1960, Balazs, 1972, Malson, 1985). Balazs розробив препарат «Healon» - перший комерційно доступний біомедичний продукт гіалуроната натрію, призначений для використання в офтальмохірургії. Препарат створювався як замінник СТ, але знайшов застосування в хірургії катаракти і став родоначальником віскоеластіків. Дослідження можливісті застосування гідрогелю з метою тампонади вітреальної порожнини тривають донині.
Treatment of rhegmatogenous retinal detachment: from the past to the future
Keywords: вітректомія; силіконова олія; газова тампонада; регматогенне відшарування сітківки; гідрогель; віскохірургія