ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМБІНОВАНОГО МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ ФОТОБІОМОДУЛЯЦІЇ, ФОСФЕНЕЛЕКТРОСТИМУЛЯЦІЇ ТА НУТРІЄНТНОЇ ТЕРАПІЇ ПАЦІЄНТІВ З ВИСОКОЮ НЕУСКЛАДНЕНОЮ МІОПІЄЮ - Гузун, Ольга Володимирівна; Храменко, Наталія Іванівна; Коновалова, Наталія Валеріївна; Пономарчук, Валерій Семенович (My University, 2022)
Вступ. Серед основних причин первинної інвалідності міопія займає одне із провідних місць – 13,4%. На думку ВОЗ, до 49% дитячої сліпоти може бути попереджено. І короткозорість не виняток. Кожна додаткова 1 дптр міопії пов’язана із збільшенням ризику міопічної макулопатії, відкритокутової глаукоми, задньої субкапсулярної катаракти та відшарування сітківки на 58%, 20%, 21% та 30% відповідно. Прогнозована середня тривалість погіршення зору коливається від 4,42 року у людини з міопією -3 D до 9,56 року у людини з міопією -8 D, а зниження на 1 дптр знижує ці показники на 0,74 і 1,21 року відповідно (Bullimore M.A. з співавт., 2021). Це викликає необхідність розробки ефективних методів лікування пацієнтів з високою неускладненою міопією та акомодаційною дисфункцією. Мета: вивчити ефективність лікування хворих високою неускладненою міопією шляхом застосування комбінованого методулікування фотобіомодуляції (ФБМ), фосфенелектро- стимуляції (ФЕС) та нутрієнтної терапії. Матеріал та методи. Проведено лікування 30 пацієнтів (50 очей) із неускладненою високою міопією віком від 14 до 18 років. Курс лікування складався із 10 щоденних послідовних сеансів ФБМ та ФЕС. ФЕС виконувалася на лікувальному електростимуляторі КНСО "Фосфен" за стандартною методикою. ФБМ на діодному лазері СМ-4.3 (650 нм, I=0,4 мВт/см2, експозиція 300 с). Після курсу ФБМ та ФЕС пацієнтам був рекомендований вітамінно-антиоксидантний комплекс формули AREDS, посилений вітаміном D3, омега 3 ПНЖК та ресвератролом по 1 капсулі 1 раз на день протягом 3 місяців. Функціонально-діагностичне обстеження включало візометрію, рефрактометрію, біомікроскопію, оцінку резервів акомодації (РА) за А. Дашевським, визначення світлової чутливості фотопічної аферентної системи (ФСЧ), електричної чутливості зорового аналізатора (ЗА) по фосфену (ПЕЧФ) миготіння за фосфеном (КЧІМФ «1.5», Гц) до, після лікування та через 3 місяці на фоні вітамінно- антиоксидантного комплексу формули AREDS посилений вітаміном D3, омега 3 ПНЖК і ресвератролом. Статистична обробка проводилася з використанням Т-критерію (парне порівняння), непараметричного критерію χ2 і Wilcoxon парний тест. Результати та їх обговорення. Некоригована гострота зору пацієнтів до лікування коливалася від 0,063 до 0,086 (при ДІ 95%), в середньому склавши 0,07±0,01. Після курсу комбінованого лікування ОЗ підвищилася до 0,12±0,010 (р<0,05). Частотний аналіз показав, що до лікування лише 11 очей мали ОЗ від 0,1 до 0,2, решта 39 очей - до 0,1. Після курсу лікування ОЗ від 0,1 до 0,2 досяг 21 очей (χ2 = 3,14; р<0,05). Сила оптичної корекції, необхідна для досягнення ОЗ, що дорівнює 1,0, до лікування становила - 7,72±0,29 Дптр, після застосування курсу комбінованого лікування сила скла зменшилася в середньому на 0,34 Дптр (р<0,05) у всіх пацієнтів, що спостерігалися. Показники РА коливалися від 0,91 до 2,21 Дптр, загалом склавши 1,56±0,30 Дптр. Після курсу лікування у всіх пацієнтів відмічалося підвищення РА у середньому до 3,71±0,43 Дптр (р<0,05). Крім того, був відмічений позитивний вплив курсу комбінованого лікування на електричну чутливість ЗА. Показник ПЕЧФ внаслідок лікування зменшився в середньому від 57,64±1,63мкА до 48,72±1,34мкА, а тривала нутрієнтна терапія сприяла стабілізації електричної чутливості ЗА. Функціональна активність аксіального пучка ЗА, характеризувалася поліпшенням показника КЧІМФ у режимі «1.5» після курсу лікування від 16,20±1,03 Гц до 18,49±0,63 Гц (р<0,05) і залишалася стабільною протягом 3 місяців. Вимір фотопічної (ковбочкової) СЧ показало її значне зменшення від норми на всіх 7 хвилинах дослідження. Статистичний показник - коефіцієнт варіації ФСЧ - коливався від 89,2% на початку дослідження, вказуючи на сильний ступінь дизрегуляції на перших хвилинах, і до 19,5% на кінцевому етапі включення ковбочок у процес адаптації. Після лікування відзначалося значне підвищення ФСЧ на перших хвилинах дослідження до 833%, а на 7-й хвилині - 188%. Після лікування зменшилася варіабельність ФСЧ у 2 рази на початку дослідження та до 14,4% на 7-й хвилині, що говорить про нормалізацію регулюючих та трофічних механізмів, які мали тенденцію до поліпшення протягом 3 місяців на фоні вітамінно- антиоксидантного комплексу формули AREDS посилений вітаміном D3, омега 3 ПНЖК і ресвератролом. Висновки. Курс комбінованого лікування фотобіомодуляції та фосфенелектростимуляції за підтримки вітамінно- антиоксидантним комплексом формули AREDS посиленим вітаміном D3, омега 3 ПНЖК і ресвератролом протягом 3 місяців позитивно вплинув на показники роздільної здібності, акомодаційної здібності зорового аналізатора, світлової та біоелектричної чутливості макулярної області та провідної системи у хворих високою неускладненою міопією, що ймовірно пов’язане із впливом лікування на нейрогуморальні та трофічні механізми адаптації.