Дослідження показників оксидативного стресу в тканинах ока кролів з адреналін-індукованою моделлю глаукоми. - Михейцева, Ірина Миколаївна; Коломійчук, Сергій Григорович; Сіроштаненко, Тетяна Іванівна; Аті, Хабеб; Сторожук, Наталя Віталіївна; Кузнецов, Максим Костянтинович (My University, 2022)
На сьогоднішній день питання вивчення особливостей патогенезу глаукоми, враховуючи високий процент інвалідизації серед пацієнтів працездатного віку, становить важливу медичну та соціальну проблему для суспільства. Відомо, що адреналіновий стрес може сприяти розвитку регуляторно-метаболічних порушень, які з часом призводять до глаукоматозного процесу. У тварин при офтальмогіпертензії виявляється дисбаланс в прооксидантно-антиоксидантній системі в кришталику ока та камерній волозі , а при глаукомі в камерній волозі та в плазмі крові. Згідно останніх досліджень первинну глаукому вважають хронічним нейродегенеративним процесом. Тому метою нашої роботи було визначення рівня показників оксидативного стресу в тканинах сітківки, зорового нерву та дренажної зони ока кролів при експериментальній глаукомі.