Особливості зміни фонової енцефалограми у відповідь на функціональні навантаження у хворих на дисбінокулярну амбліопію залежно від фіксації амбліопічного ока - Бойчук, Ірина Михайлівна; Бадрі, Ваел (My University, 2023)
Вступ. Аналіз зорових викликаних потенціалів (ЗВП) електроенцефалограм (ЕЕГ) важливий для оцінки цілісності зорового шляху в цілому. Патологія в будь-якому місці зорового шляху викликає зміну ЗВП. В якості основного критерію оцінки стану зорового аналізатора береться до уваги стан різних ритмічних компонентів, рівень пригнічення альфа-ритму. Мета – виявлення особливостей стану зорового аналізатора і зміни ЕЕГ у відповідь на функціональні навантаження при дисбінокулярній амбліопії залежно від монокулярної фіксації амбліопічного ока. Матеріал і методи. Обстежено 55 пацієнтів з дисбінокулярною амбліопією 5-8 років, здорові діти (15) того ж віку. З односторонньою амбліопією і збіжною косоокістю( 6-15град ) було 32 дитини. Серед них 20 дітей мали нецентральну фіксацію і 12 дітей – центральну фіксацію. Всім дітям проведено енцефалографію з використанням стандартного протоколу «10-20». Оцінювалася ритміка фонової ЕЕГ, міжпівкульна асиметрія, показники індексів альфа, тета- і дельта-хвиль. Проводилась реєстрація біопотенціалів мозку з використанням функціональних проб з метою активації глибоких структур мозку . Результати Індекс альфа-ритму в фоновій ЕЕГ в потиличних відведеннях в групі з гостротою зору нижче 0,3 у (3,0± 2,6)% дітей не визначався, а у (48,6±8,2 )% був знижений. Дельта-індекс вище норми (в межах 25-45%) був у (46,6±12,8 )% дітей. А тета-індекс вище норми (в середньому 48,4±8,2)% виявлений у (20,2 ±8,9)% дітей, виявлено зниження альфа-індексу майже у половини дітей з амбліопією, що свідчить про незрілість синхронізуючих систем і про порушення бінокулярної рухової настройки очей цих дітей. Відзначено порушення реакції біопотенціалів ЕЕГ на тести ВО і РЗР в бінокулярному режимі стимуляції у більшості дітей з ексцентричною фіксацією, в порівнянні з дітьми, що мають центральну фіксацію. У симетричних відведеннях при фотостимуляції у дітей з дисбінокулярною амбліопією виявлені асиметричні білатерально-синхронні θ - і δ -хвилі в лобових (індекс – 46,0± 8,4 )% і потиличних відведеннях (індекс – 50,0±8,6) %. Висновки. При дісбінокулярній амбліопії незалежно від фіксації амбліопічного ока в порівнянні з нормою виявлені підвищені індекси тета- і дельта-хвиль в лобових і потиличних відведеннях. Встановлено порушення відповіді біопотенціалів мозку на функціональні навантаження – ВО та РЗР. Це свідчить про наявність функціональних змін серединних структур мозку, в тому числі і мозолистого тіла, що є серйозною перешкодою розвитку бінокулярного зору. Отримані дані дозволяють рекомендувати дослідження біопотенціалів мозку, їх реакцію на функціональні навантаження, зокрема ВО і РЗР, у хворих на дисбінокулярну амбліопію для можливої корекції цих порушень офтальмологами в співдружності з невропатологами.
Changes in the background EEG in response to activation procedures in strabismic amblyopes depending on type of fixation in the amblyopic eye Authors Iryna Boichuk
Keywords: дисбінокулярна амбліопія; фіксація; електроенцефалограма