Методи раннього хірургічного лікування тяжких опіків очей - Якименко, Станіслав Андрійович (My University, 2017)
Вступ. Тяжкі опіки очей в більшості випадків підлягають хірургічному лікуванню. Тільки в одних випадках таке лікування повинно проводитись у перші дні після опіку, а в інших випадках – по мірі прогресування опікового процесу. Найбільш часто хірургічному лікуванню підлягають рогівка і кон’юнктива. Глибокий і ранній некроз тканин рогівки і кон’юнктиви може виникнути від термічних опіків металом або сильно концентрованими розчинами кислота або лугів. При цьому такий некроз може займати частину рогівки або кон’юнктиви, що частіше спостерігається при опіках розплавленим металом, або бути тотальним по площині і глибині, що частіше спостерігається при опіках сильно концентрованими кислотами або лугами. Здебільшого такий некроз захвачує як рогівку, так і кон’юнктиву, що несе загрозу перфорації рогівки і може привести до загибелі ока. Матеріал і методи. В опіковому відділенні Інституту імені В.П.Філатова були розроблені і багато років застосовуються такі методи хірургічного лікування тяжких опіків очей: невідкладна, рання, тектонічна і рання лікувальна кератопластика по Пучківській Н.О. (1973 р.), пластика кон’юнктиви місцевими тканинами (кон’юнктивопластика, кон’юнктивотенопластика), блефарорафія. Результати. Невідкладна кератопластика повинна проводитися в перші 24 години після отримання опіку, і як показали експериментальні дослідження, дає непогані результати, поскільки попереджає розвиток вторинного некрозу глибоких тканин рогівки, зменшує можливість інтоксикації і аутосенсибілізації. Але на практиці, в зв’язку з важкістю діагностувати глибину опіку в перші години і сутки, така операція не набула клінічного застосування. Найбільш широко при тяжких опіках рогівки нами застосовується рання лікувальна і рання тектонічна ( лікувально-тектонічна) кератопластика. В залежності від розмірів і глибини звиразкування рогівки застосовується, як правило, пошарова кератопластика, а при фістулі і перфорації рогівки – кератопластика двома трансплантатами. Лікувально-тектонічна кератопластика може застосовуватись по показанням як в ранні терміни, так і на протязі всього опікового процесу – при прогресуванні некротичних звиразкувань або в залежності від термінів надходженні хворих у відділення. Для такої кератопластики нами застосовуються: свіжа донорська рогівка, кератобіоімплантат, кератоксеноімплантат, колагеновий еквівалент строми рогівки, амніотична оболонка. Дуже важливо проводити кератопластику в ранні терміни, поки не наступили глибокі трофічні розлади в тканинах опеченої рогівки. Так, у 10 ( 23,3% ) із 43 хворих, які були прооперовані на протязі першого - другого тижня після опіку, потребувалась ретрансплантація розплавленого рогівкового трансплантату, а з 63 хворих, прооперованих на 3-5 тижні після опіку, через пізнє їх направлення в Інститут імені Філатова, ретрансплантація вже потребувалась у 29 хворих ( 46,0%). Для пластики кон’юнктиви ми застосовуємо її переміщення на некротичні участки оголеної склери із збережених участків кон’юнктиви склери чи склепінь або повік. Якщо такої кон’юнктиви замало, то використовуються її залишки в склепіннях разом з теноновою капсулою. Поскільки така операція проводиться, як правило, одночасно з кератопластикою, то для кращого приживлення рогівкового трансплантату і попередження його звиразкування проводиться покриття рогівкового трансплантату переміщеною кон’юнктивою з блефарорафією для того, щоб добитись їх кращого приживлення. Операція Деніга, розтини кон’юнктиви по Пасову або Поляку, парацентез нами не застосовуються, бо вони приносять більше шкоди, ніж користі. Заключення. Розроблені та використовувані у відділі опіків очей Інституту імені В.П.Філатова методи хірургічного лікування тяжких опіків очей дозволяють практично у всіх випадках зберегти очі від загибелі та зберегти та відновити у подальшому зір, втрачений внаслідок тяжких і навіть особливо тяжких опіків очей.