Ультраструктурные изменения сенсорной части сетчатки кролика после применения субпорогового лазерного излучения с длиной волны 532, 577 и 810 нм с использованием миллиимпульсного и микроимпульсного режимов работы лазера - Романова, Тетяна Вікторівна (My University, 2014)
Вступ. У даній статті вивчалися ультраструктурні зміни сенсорної частини сітківки кролика після субпорогового впливу лазерами з різною довжиною хвилі. На сучасному етапі розвитку офтальмології лазерна коагуляція сітківки залишається «золотим» стандартом лікування судинної патології очного дна. Однак, даний метод має ряд ускладнень, тому є особливо актуальним пошук альтернативних методик нанесення лазерної енергії, які б не мали небажаних побічних ефектів. Мета. Метою роботи було вивчення впливу субпорогової лазерної дії на сенсорну частину сітківки кролика лазерами, генеруючими випромінювання з довжиною хвилі 532 нм, 577нм і 810 нм з використанням мілліімпульсного і мікроімпульсного режимів роботи лазера за даними електронної мікроскопії. Матеріали та методи. Робота виконана на 3 дорослих кроликах (5 очей) породи шиншила, вік 6—7місяців, масою 2,5—3кг. Лазерні коагуляти наносилися в нижніх сегментах ока, які були поділені умовно на дві частини для виконання зливної і незливної лазерної коагуляції сітківки, використовувалося лазерне випромінювання з різною довжиною хвилі. Лазерний вплив на сітківку кролика виконувався в двох режимах роботи лазера: в міллі-імпульсному і мікроімпульсному, використовувалися тільки субпорогові потужності лазерного впливу. Результати та їх обговорення. Електронно — мікроскопічне дослідження показало, що незливний метод нанесення лазерних коагулятів має меншу пошкоджуючу дію на сенсорну частину сітківки кролика, ніж зливний метод нанесення коагулятів. Після дії лазерного випромінення довжиною хвилі 577 нм в мілліімпульсному режимі работи лазера, при використанні зливного методу нанесення коагулятів на сітківку кролика спостерігаються менші пошкодження, ніж при аналогічній дії лазером довжиною хвилі 532 нм. Але при незливному методі нанесення коагулятів при дії лазером довжиною хвилі 577 нм в мілліімпульсному режимі в сенсорній частині сітківки спостерігаються менші пошкоджуючі зміни. Виявляється збереженість зовнішніх та внутрішніх сегментів фоторецепторних клітин. Електронно — мікроскопічне дослідження продемонструвало, що після лазерного впливу довжиною хвилі 810 нм в мікроімпульсному режимі работи лазера, при незливному методі нанесення коагулятів на сітківку кролика спостерігається найменше пошкодження сенсорній частині сітківки, ніж при аналогічних впливах лазерами довжиною хвилі 532 нм та 577 нм. Висновки. Встановлено, що найменшу пошкоджуючи дію на сенсорну частину сітківки кролика має випромінювання довжиною хвилі 810 нм. Зміни мюллеровских клітин спостерігались майже після всіх лазерних впливів на сітківку кролика.
Ultrastructural changes of the retinal neuroepithlium of rabbits after subthreshold laser influence by laser generating radiation with the wavelength of 532 nm, 577 nm and 810 nm with application of milliimpulse and microimpulse operating conditions of the laser
Keywords: ультраструктурні зміни сенсорного шару сітківки кролика; субпороговий лазерний вплив; ультраструктурные изменения сенсорного слоя сетчатки кролика; субпороговое лазерное воздействие