Состояние цилиарного тела у больных регматогенной отслойкой сетчатки, осложненной цилиохориоидальной отслойкой - Левицька, Галина Василівна; Ковальчук, Олександр Георгійович; Пасєчнікова, Наталія Володимирівна (My University, 2015)
Вступ. Відомо, що регматогенне відшарування сітківки в 0,5–4 % випадків ускладнюється циліохоріоїдальним відшаруванням, гіпотонією і увеїтом. Безсумнівно, що важливу роль у патогенезі перерахованих ускладнень відіграє порушення функції циліарного тіла, проте опису його морфологічних змін при даній патології в літературі не представлено. Існуючі методики діагностики відшарованого циліарного тіла недосконалі і потребують подальшої розробки. Мета дослідження — розробити ультразвукову методику оцінки стану циліарного тіла при регматогенному відшаруванні сітківки, ускладненому циліохоріоідальним відшаруванням. Матеріал і методи. У 39 хворих на регматогенне відшарування сітківки, ускладнене відшаруванням судинної оболонки, проведено офтальмологічне обстеження: гострота зору, поле зору, біомікроскопія, офтальмоскопія, тонометрія, ультразвукове обстеження, у т.ч. циліарного тіла, судинної оболонки та сітківки. Результати. Розроблена методика визначення товщини циліарного тіла в зоні відростчатої його частини дозволяє знизити помилку вимірювання за умов циліохоріоідального відшарування та відшарування сітківки. Встановлено, що у всіх пацієнтів мало місце відшарування циліарного тіла, яке поширювалося на судинну оболонку та супроводжувалось його набряком. Середні показники товщини відростчатої частини в чотирьох меридіанах визначення коливалися від (0,82±0,01) до (0,84±0,01) мм. Особливістю набряку циліарного тіла при його відшаруванні є дезорганізація зовнішніх шарів плоскої частини, що виявляється наявністю численних окремих дрібних косих волокон. Висновки. Запропонована ультразвукова методика біомікроскопії циліарного тіла є високоінформативним методом оцінки його анатомо-топографічних змін при регматогенному відшаруванні сітківки, ускладненому циліохоріоідальним відшаруванням та увеїтом.
The state of ciliary body rhegmatogenous retinal detachment status in patients with complicated by choroidal detachment
Keywords: регматогенная отслойка сетчатки; цилиохориоидальная отслойка; отек цилиарного тела; ультразвуковая биометрия; регматогенне відшарування сітківки; циліохоріоідальне відшарування; набряк циліарного тіла; ультразвукова біометрія