Методи і результати реконструкції посттравматичних деформацій повік - Якименко, Станіслав Андрійович; Бузник, Олексій Ігорович; Костенко, Петро Олександрович; Хрустальова, Олена Олександрівна (My University, 2017)
Актуальність. Лікування патології повік залишається складною проблемою. Незважаючи на різноманітні запропоновані методи хірургічного лікування, частота повторних операцій залишається високою. Мета. Провести ретроспективний аналіз результатів хірургічного лікування посттравматичних і постопікових деформацій повік у хворих, що лікувалися у відділі опіків ока Інституту ім. В.П. Філатова у 2010-2015 рр. Матеріал і методи. За звітний період у відділі прооперовано 59 хворих з деформаціями повік, що виникли внаслідок травм або опіків ока та навколоочної ділянки. Оцінювались відновлення анатомічного положення та змикання повік, частота повторних операцій. Строки спостереження за хворими склали від 3 до 12 місяців. Результати. В залежності від локалізації та об’єму патології використовувалися різні види хірургічних втручань та наші модифікації: резекція всієї товщини повіки (за Кунтом) – 5 хворих, латеральна та медіальна кантопластики – 12 хворих, відновлення повік гострим стеблем за Х’юзом та за Cutler-Beard – 10 хворих, пластика повік вільним клаптем шкіри – 7 хворих, пластика повік аутослизовою губи – 15 хворих, комбінація декількох методів – 8 хворих. Застосування різних класичних методів операцій та наших модифікацій дозволило відновити анатомічне положення повік у всіх хворих. Ступінь лагофтальму вдалося зменшити у 17 з 20 хворих. Додаткові втручання знадобились у 3 з 59 хворих. Висновки. Застосування різних класичних методів відновлювальних пластичних операцій та наших модифікацій дозволило в більшості випадків відновити анатомічне положення повік, ушкоджених внаслідок травм або опіків очей та навколоочної ділянки.