Вплив напівпрозорих оклюдерів з різною густиною затемнення на гостроту зору здорових дітей шкільного віку - Сердюченко, Віра Іванівна; Грушко, Юліана Валеріївна; Дегтярьова, Надія Митрофанівна (My University, 2023)
Амбліопія (зниження гостроти зору без явних структурних змін органа зору) зустрічається, за даними різних авторів, у 1-6 % дітей (Э.С.Аветисов, 1968; Von Noorden, Campos, 2002). Важче піддається лікуванню одностороння амбліопія (дисбінокулярна, обскураційна, анізометропічна) порівняно з двобічною (рефракційною). Одним із дієвих способів підвищення гостроти зору амбліопічного ока при односторонній амбліопії є оклюзія кращого ока. Зазвичай використовуються непрозорі оклюдери. Однак непрозора оклюзія інколи призводить до ускладнень (наприклад, до порушень бінокулярного зору і навіть до появи косоокості, якої раніше не було). В літературі є згадки про використання напівпрозорих оклюдерів, однак відомості про їхній вплив на гостроту зору кращого ока неоднозначні. Мета роботи: дослідити у пацієнтів з однобічною амбліопією ступінь зниження гостроти зору на здорових очах при використанні напівпрозорих оклюдерів з різним ступенем густини затемнення. Матеріал і методи. Обстежено 18 офтальмологічно здорових дітей віком від 7 до 12 років з гостротою зору (ГЗ) 1,0 на обох очах і рефракцією в межах вікових норм для даного контингенту (від еметропії до гіперметропії +1,0 дптр) (всього 36 очей). Положення очей було правильне, характер зору – бінокулярний. Підібрані поліетиленові плівки з різним ступенем густини затемнення, який вимірювався за допомогою денситометра. Результати. З фільтром №1 (густина затемнення = 0,07) на 12 очах із 36 ГЗ не змінилась (33,3%), на 24 очах ГЗ знизилась на 0,1 (66,7%). Середня величина її зниження склала 0,07±0,008. З фільтром №2 (густина затемнення = 0,14) на 2 очах ГЗ не знизилась, на 2-х – знизилась на 0,1, на 30 – на 0,2, на 2-х на 0,3. Середня величина зниження ГЗ дорівнювала 0,19±0,05. З фільтром № 3 (густина затемнення = 0,2) на 4 очах констатовано зниження ГЗ на 0,2, на 32 – на 0,3. Середня величина зниження ГЗ - 0,29±0,001. З фільтром № 4 (густина затемнення = 0,3) на 2 очах ГЗ знизилась на 0,2, на 2-х – на 0,3, на 28 – на 0,4, на 4-х – на 0,5. Середня величина зниження ГЗ дорівнювала 0,39±0,05. З фільтром № 5 (густина затемнення = 0,4) ГЗ знизилась на 0,4, на 32 очах – на 0,5, на 2 очах на 0,6.Середня величина зниження гостроти зору склала 0,5±0,002. Отже, спостерігається зниження гостроти зору кращого ока по мірі збільшення густоти затемнення фільтра. Слід зазначити, що при використання напівпрозорих оклюдерів у всіх дітей даної групи положення очей залишалось правильним, зберігався бінокулярний зір. Діти відмічали краще самопочуття в напівпрозорих оклюдерах, ніж при користуванні непрозорою оклюзією. Висновок. Необхідно широко впроваджувати напівпрозору оклюзію в практику лікування однобічної амбліопії, при цьому контролювати положення очей та стан бінокулярного зору.