Результати дворічного клінічного використання кератобіоімплантатів з донорської рогівки ока людини - Дрожжина, Галина Іванівна; Осташевський, Віктор Леонардович (My University, 2016)
В січні 2014 року вперше в Україні було розпочато виробництво кератобіоімплантатів з донорської рогівки ока людини. Кератобіоімплантат (КБІ) виготовляється зі складової частини ока донора-трупа. Після підготовки і проведення відповідної репарації, обробки та консервації з’являється препарат, призначений для подальшої наскрізної або пошарової кератопластики. Виробником такого виробу медичного призначення є ДП «Біоімплант» МОЗ України». У відповідності до наказу МОЗ України від 12.12.2013 року №1087 на Дніпропетровське відділення Державного підприємства «Біоімплант» МОЗ України» покладені обов’язки забезпечення сучасними КБІ усіх профільних лікувально-профілактичних закладів України. За два роки (2014-2015 рр.) ДП «Біоімплант» було виготовлено 381 КБІ. КБІ виготовляються за технічними умовами у відповідності до стандартних операційних процедур, які враховують стандарти Європейської Асоціації очних банків. Усі препарати були використані для проведення наскрізної або пошарової кератопластики і були розподілені наступним чином: Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України – 206 (149 – наскрізні і 57 – передня пошарова), Дніпропетровська обласна клінічна офтальмологічна лікарня –134 (наскрізні), Харківська міська офтальмологічна лікарня ім. Гіршмана – 16 (наскрізні), офтальмологічна клініка «Новий Зір» (м. Київ) – 25 (наскрізні). Перші клінічні віддалені результати використання кератобіоімплантатів демонструють їх високу якість щодо термінів приживлення та покращення показників зору. Клінічні спостереження використання КБІ з оптичною метою у пацієнтів з кератоконусом, вторинною дистрофією рогівки, первинною ендотеліально-епітеліальною дистрофією Фукса, решетчастою, плямистою дистрофією дозволили досягти високої гостроти зору. При цьому найчастіше застосовувалася наскрізна кератобіоімплантація, а також пошарова, ступінчаста наскрізна КП. З лікувальною метою КБІ використовувався при запальних захворюваннях рогівки (виразки рогівки, виразки рогівки з перфорацією, розплавлення рогівки та інш.) різної етіології: вірусної, грибкової, бактеріальної, аутоімунної. У цій групі пацієнтів в основному виконували пошарову кератобіоімплантацію. У всіх випадках досягнуто протизапальний ефект і зупинена деструкція рогівки. Отже, дворічний досвід використання КБІ в вищезазначених офтальмологічних клініках свідчить про успішне відновлення операцій з кератопластики в Україні. Це стало можливим завдяки високій якості КБІ та відмінного виконання таких операцій фахівцями офтальмологами. Поширення виробничої потужності Дніпропетровського відділення ДП «Біоімплант» дозволить задовільнити потребу у таких препаратах усіх хворих, які потребують відповідного лікування.