Ультраструктурные изменения прехрусталиковой мембраны и передней капсулы при увеальных катарактах у детей - Боброва, Надія Федорівна; Віт, Валерій Вікторович; Думброва, Наталія Євгенівна; Дембовецька, Ганна Миколаївна; Романова, Тетяна Вікторівна; Молчанюк, Наталія Іванівна; Нестерець, Олена Леонідівна (My University, 2014)
Вступ. Незважаючи на досягнення патофізіології, патанатомії, біохімії, цито- та гістології, механізм розвитку увеальної катаракти до кінця не вивчений. Мета. Дослідити ультраструктуру епітелію і передньої капсули кришталика при ускладненій катаракті на тлі хронічного увеїту у дітей і вивчити її зміни. Матеріал і методи. Електронномікроскопічно проведено дослідження 4 ділянок зіничних мембран і передніх капсул кришталика, видалених з очей дітей з увеальною катарактою різної етіології. Удвох дітей етіологія увеїту була ревматоїдною, у двох інших — вірусною. Результати. У всіх досліджуваних зразках виявлено виражену дистрофію і розпад тканин епітелію та передньої капсули кришталика. Висновок. Грунтуючись на проведеному дослідженні, можна припустити, що на тлі хронічного увеїту з одного боку виражені дистрофічні і некротичні зміни епітеліальних клітин із активацією метаболізму клітин самої капсули, а з іншого боку — зміни продукції капсулярного колагену. Обидва механізми порушують цілісність капсули кришталика, всмоктувальну функцію епітелію кришталика, що в результаті викликає помутніння кришталика, але дані припущення вимагають більш тривалого і глибокого вивчення із залученням великої кількості досліджуваних з різними видами увеїтів.
Ultrastructural changes of the precrystalline membrane and anterior capsule in uveal cataracts in children
Keywords: катаракта; передняя капсула хрусталика; хронические увеиты; дети; экспериментальные исследования; передня капсула кришталика; передня капсула кришталика; діти; експериментальні дослідження