Стан придаткових пазух носу за даними комп’ютерної томографії у пацієнтів на передній ідіопатичний увеїт без ускладнень та з розвитком невриту зорового нерва - Савко, Валентин Валентинович (My University, 2022)
Актуальність. Аналіз анатомічного стану придаткових пазух носа має важливе клінічне значення у зв'язку з тим, що їх патологія створює умови для виникнення та поширення інфекції в очах та носі. Ця проблема особливо актуальна з огляду на значне збільшення кількості запальних захворювань очей в останні роки. Мета. Вивчити особливості стану придаткових пазух носа за даними комп'ютерної томографії у хворих на передній ідіопатичний увеїт. Матеріал та методи. Дослідження виконано у 150 осіб з ідіопатичним монолатеральним переднім увеїтом (114 – без ознак невриту зорового нерва, 36 – з невритом на тлі увеїту). Комп'ютерна томографія (КТ) проводилася на 16-канальному мультиспіральному томографі Philips Brilliance. Обстеження включало офтальмоскопію, біомікроскопію, периметрію, визначення внутрішньоочного тиску, гостроти зору. Лікування проводили згідно з протоколом. Результати. Аналіз даних протоколів КТ у хворих на передній ідіопатичний увеїт дозволив виявити характерні особливості придаткових пазух носа при розвитку невриту зорового нерва. Потовщення слизової оболонки гайморової пазухи та розширення лікворного простору спостерігалося у всіх 36 пацієнтів з ускладненням у вигляді невриту зорового нерва. Накопичення рідини в гайморовій пазусі діагностовано у 41,7% хворих; у лобовій та основній пазусі – в 11,1% та 5,6% випадків відповідно, що значно частіше, ніж при передньому увеїті без цього ускладнення. Було виявлено сильний позитивний зв'язок між потовщенням слизової оболонки та скупченням рідини в гайморовій пазусі та розширенням лікворного простору; а також між зниженням пневматизації та скупченням рідини в лобовій пазусі. Висновок. Данні комп’ютерної томографії дозволили виявити значущий зв’язок між характером змін додаткових порожнин носу у хворих на передній ідіопатичний увеїт і розвитком у них неврита зорового нерва, що, в цілому, обґрунтовує необхідність санації додаткових порожнин носу при лікуванні запальних захворювань очей.
Computed tomography evidence of the state of the paranasal sinuses in patients with uncomplicated anterior uveitis versus anterior uveitis complicated by optic neuritis
Keywords: передний идиопатический увеит; неврит зрительного нерва; придаточные пазухи носа; компьютерная томография