Функціональний стан сітківки за даним мультифокальної електроретинографії та центральної периметрії у хворих на ідіопатичний розрив макули до й після вітректомії із застосуванням класичної та фовеозберігаючої методик пілінгу внутрішньої межової мембрани - Буаллагуі, Інес; Розанова, Зоя Анатоліївна; Храменко, Наталія Іванівна; Слободяник, Світлана Борисівна; Терлецька, Ольга Юріївна; Уманець, Микола Миколайович (My University, 2024)
Мета. Оцінити функціональний стан макули, за даними мультифокальної електроретинографії та центральної периметрії, у хворих на ідіопатичний розрив макули (ІРМ) до та після вітректомії із застосуванням класичної та фовеозберігаючої методик пілінгу внутрішньої межової мембрани (ВММ). Матеріал і методи. У дослідження включено 70 пацієнтів (71 око), які мали ІРМ II–IV стадій за D. Gass і яким проводили вітректомію 25 Gа, пілінг ВММ за класичною або фовеозберігаючою методикою й ендотампонада газоповітряною сумішшю. До операції та через 1 місяць після неї вимірювали діаметр ІРМ, щільність перфузії хоріокапілярів (ОКТ-ангіо), проводили статичну периметрію макулярної ділянки 10°, мультифокальну електроретинографію (ЕРГ) 20° у 5 кільцях. Результати. До операції на очах з ІРМ була значущо знижена світлова чутливість фовеа, сумарна чутливість у парафовелярних секторах, збільшена глибина дефектів поля зору, а також знижена щільність відгуків сітківки в першому та другому кільцях мультифокальної електроретинографії (ЕРГ) порівняно з парним оком. Фовеальна чутливість корелювала з мінімальним діаметром ІРМ r=-0,77, максимально коригованою гостротою зору (МКГЗ) після операції r=0,66, сумарна чутливість сітківки з максимальним діаметром ІРМ r=-0,56, МКГЗ до операції r=0,6, після операції r=0,7. Щільність ретинальних відгуків (РВ) ЕРГ в першому кільці була значущо знижена (р=0,00001) і корелювала з фовеальною чутливістю r=0,6 і щільністю перфузії хоріокапілярів r=0,39. Після закриття ІРМ МКГЗ підвищилася до 0,43 (0,35–0,6) у групі класичного пілінгу ВММ і до 0,55 (0,35–0,7) у групі фовеозберігаючої методики (р=0,039), фовеальна чутливість відновилася, але була нижчою, ніж на парному оці (34,5±2,9 dB), після класичного пілінгу на 15% (р=0,0001), фовеозберігаючого пілінгу – на 13,6% (р=0,009), сумарна чутливість після фовеозберігаючого пілінгу відновилася до рівня парного ока – 509,6±13,9 dB та 528,0±25,8 dB (р=0,067). Щільність РВ в групі класичного пілінгу покращилася в 5 кільцях за критерієм знаків, у групі фовеозберігаючої методики – у 4 кільцях, за винятком центрального. Висновок. Динаміка показників периметрії та мультифокальної ЕРГ виявляє порушення функцій фоторецепторного шару сітківки в разі ІРМ і відновлення його після закриття розриву. На користь фовеозберігаючої методики свідчить значуще, ніж у разі класичної методики, відновлення сумарної світлової чутливості.
Функціональний стан сітківки за даним мультифокальної електроретинографії та центральної периметрії у хворих на ідіопатичний розрив макули до й після вітректомії із застосуванням класичної та фовеозберігаючої методик пілінгу внутрішньої межової мембрани
Purpose: To perform multifocal electroretinography (mfERG)- and central perimetry-based evaluation of the function of the macula before and after vitrectomy with conventional internal limiting membrane (ILM) peeling versus fovea-sparing ILM peeling for idiopathic macular hole (IMH). Material and Methods: This study included 70 patients (71 eyes) who received 25-G vitrectomy with conventional or fovea-sparing ILM peeling and gas tamponade with 20% SF6 or 15% С3F8 for stage-2 to stage-4 holes as per the classification by Gass. Eyes of study patients underwent optical coherence tomography angiography (OCTA) evaluation of IMH diameter and choriocapillaris perfusion density, tendegree static perimetry and 20-degree 5-ring mfERG before and 1 month after surgery. Results: Before surgery, eyes with IMH showed significantly reduced foveal light sensitivity and overall parafoveal sensitivity, increased Pattern Standard Deviation (PSD), and reduced retinal response density in mfERG rings 1 and 2 compared to fellow eyes. The foveal threshold sensitivity in the affected eyes was found to be correlated with minimal diameter of IMH (r = -0.77; р < 0.05) and the postoperative BCVA (r = 0.66; р < 0.05), whereas the overall retinal sensitivity, with the maximal diameter of IMH (r = -0.56), preoperative BCVA (r = 0.6) and postoperative BCVA (r = 0.7). MfERG retinal response density in ring 1 was significantly reduced (р = 0.00001) and correlated with the preoperative foveal threshold sensitivity (r = 0.6) and choriocapillaris perfusion density (r = 0.39). After macular hole closure, median BCVA (interquartile range) in the fovea-sparing ILM peeling group and the conventional ILM peeling group improved to 0.55 (0.35–0.7) and 0.43 (0.350.6), respectively. In addition, the foveal threshold sensitivity within 10-degree area in the former and latter groups improved, but was 13.6% (р = 0.009) and 15% (р = 0.0001), respectively, lower than in the fellow eyes (34.5 ± 2.9 dB). The overall retinal sensitivity in the fovea-sparing ILM peeling group improved more substantially, to 509.6 ± 13.9 dB, and almost reached the fellow-eye value (528.0 ± 25.8 dB). Moreover, the retinal response density in the conventional ILM peeling group improved in rings 1-5, whereas that in the fovea-sparing ILM peeling group, in rings 2-4, but not in ring 1. Conclusion: In eyes with IMH, retinal photoreceptor function as assessed by perimetry and mfERG was found to be impaired at baseline and improved after macular hole closure. In the fovea-sparing ILM peeling group, the overall retinal sensitivity in the affected eyes improved more substantially than in the conventional ILM peeling group.
Keywords: вітректомія; сітківка; ідіопатичні розриви макули; внутрішня межова мембрана; мультифокальна електроретинографія; комп’ютерна статична периметрія