Вплив постнатального збільшення маси тіла передчасно народженої дитини в першій місяць життя та типу вигодовування на розвиток стадій ретинопатії недоношених - Кацан, Сергій Володимирович; Будівська, Олена Сергіївна; Пєшкова, Анастасія Андріївна; Артамонов, Олександр Олександрович (My University, 2025)
Актуальність. Ретинопатія недоношених (РН) є основною причиною дитячої сліпоти у всьому світі. Незважаючи на прогрес у лікуванні РН, вплив збільшення ваги недоношеної дитини в перший місяць життя та оптимального типу харчування вигодовування на розвитку РН залишається неоднозначним. Дослідницька група ELGAN (2013 р.) повідомила, що немовлята з нижнього квартилю за швидкістю зростаннямаси тіла зазнавали більш високого ризику розвитку будь-якої стадії РН. Золотою серединою вважається прибавка в вазі 470 г в перший місяц життя. Це увійшло в рекомендації щодо прогнозування розвитку різних стадій РН залежно від ваги гестаційного віку при народженні, ваги при постнатальній надбавці ваги. Але критерії <1500 г і <30 тижнів, яких дотримуються в США, виявилися недостатніми для охоплення всіх немовлят у країнах, що розвиваються. Тому нам важливо зробити власні дослідження. Мета. Вивчити вплив збільшення маси тіла недоношенної дитини та типу вигодовування на розвиток стадії РН. Матеріали. Недоношені діти з аваскулярними зонами сітківки 97 дітей (48.5%), з І стадією РН 14 невовлят (7.0 %), ІІ стадія 52 малят (26.0 %), РН, предпорогова стадія, тип 2 – 15 дітей (7.5%), РН, предпорогова стадія, тип 1 – 8 немовлят (4.0 %), з АРН 14 малят (7.0 %) – всього 200 дітей. Тип вигодовування недношених дітей в нашому дослідженні був: штучний (суміш) та змішаний (грудне молоко та суміш). Результати. Середне збільшення ваги у группі з аваскулярни ми зонами – 450 г. У группі з І стадією – 427.5 г. У группі х ІІ стадією – 285 г. У группі з РН, предпорогова стадія, тип 2 – 300 г. У группі РН, предпорогова стадія, тип 1 – 200 г. У группі АРН – 287.5 г. Виявлено негативний кореляційний зв’язок середньої степені вираженності (р=-0.384, р<0.001). Щодо типу вигодовування: відмінність прибавки ваги на штучному вигодовування в порівнянні до змішанного дорівнює за критерієм Манн-Уітні р<0.001. Висновки. Виявлено негативний кореляційний звʼзок середньої степені вираженості (р = -0.384, р<0.001). Залежность розвитку стадій РН від збільшення ваги в перший місяц життя недоношенної дитини. Тобто, чим меньше збільшення ваги впродовж цього періоду, тим більше шансів розвитку важких стадій захворювання. Медіанне значення збільшення ваги в перший місяц життя недношенної дитини при штучному типі вигодовування дорівнює 630 г (562.5 гр - 678.5 г), при змішаному 320 г (210 г - 420 г), відмінність статистично значуща (р<0.001) за критерієм Манна-Уітні). Тобто на змішанному вигодовуванні шансі розвитку важких стадій РН зростають.