Система оценки степени тяжести структурных изменений фовеа по данным спектральной оптической когерентной томографии и остроты зрения при контузии глазного яблока - Грубник, Наталія Павлівна; Красновид, Тетяна Андріївна; Віт, Валерій Вікторович (My University, 2015)
Мета: розробити систему оцінки ступеня тяжкості структурних змін фовеа на основі даних СОКТ та гостроти зору при контузії очного яблука. Матеріал і методи: Під наглядом знаходились 43 хворих з контузією очного яблука. Для визначення ступеня тяжкості структурних змін фовеа використовувався кластерний аналіз, який враховував гостроту зору та визначені за допомогою спектральної оптичної когерентної томографії морфологічні зміни шарів сітківки в зоні фовеа: в зовнішньому ядерному шарі, в зовнішній пограничній мембрані, еліпсоїді внутрішніх сегментів фоторецепторів, контактному циліндрі колбочок, пігментному епітелії сітківки. Результати: Використовуючи кластерний аналіз, на основі даних СОКТ та гостроти зору при контузії очного яблука, визначено три ступеня тяжкості структурних змін фовеа: легкий, середній, важкий. Висновок: Розроблено систему оцінки ступеня тяжкості структурних змін фовеа на основі даних СОКТ та гостроти зору при контузії очного яблука. Визначено три ступеня тяжкості структурних змін: легкий, середній, важкий.
A system of assessing the severity degree of the foveal structural changes according to the data of spectral optic coherent tomography and visual acuity in the eyeball contusion
Keywords: фовеа; структурные изменения; контузия глазного яблока; острота зрения; спектральная оптическая когерентная томография; структурні зміни; контузія очного яблука; гострота зору; спектральна оптична когерентна томографія