Пам'яті професора Науменка Володимира Олександровича - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Колектив Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова глибоко сумує про передчасну смерть Науменко Володимира Олександровича – зам. Директора Інституту з науково-медичної роботи, Доктора медичних наук, Професора, Заслуженого лікаря України, Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки. Володимир Олександрович раптово пішов із життя 1 грудня 2022 у віці 53 років. Він був чудовим лікарем, професіональним та чуйним керівником, талановитим науковцем, відданим другом, прекрасним сім'янином. Завдяки своїм особистим та професійним властивостям користувався незаперечним авторитетом та повагою співробітників Інституту, пацієнтів, колег по всій Україні. Цю втрату неможливо передати словами. Ми втратили справжнього друга, соратника та однодумця. Науменко Володимир Олександрович народився 28 червня 1969 року у м. Київ. У 1996 році закінчив Медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. Київ, за спеціальністю лікувальна справа. У січні 1998 р., Науменко В.О. розпочав трудову діяльність лікарем-офтальмологом науково-практичного центру лазерних методів лікування ока КМКЛ «Центр мікрохірургії ока». З лютого 2004 року працював в Інституті очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова. Володимир Олександрович розвинув основні положення лазерного лікування уражень очного дна при цукровому діабеті на підставі розробленої математичної моделі впливу лазерного випромінювання на структури сітківки та судинної оболонки при діабетичних ураженнях очного дна, він активно розвивав напрямок селективного впливу на структури хоріоретинального комплексу в офтальмології. В 2004р захистив кандидатську дисертацію «Ефективність нового методу діагностики та лазерного лікування набрякових форм діабетичної макулопатії», в 2010 році – докторську дисертацію «Система диференційного підходу до ранньої діагностиці і лікуванню уражень органу зору при цукровому діабеті». Володимир Олександрович приймав активну участь у проведенні масових тривалих клінічних досліджень, в результаті яких обґрунтовано доцільність та ефективність методик застосування лазерної коагуляції у лікуванні різних форм діабетичної ретинопатії, що дозволило з високою вірогідністю диференціювати застосування методик лазерної коагуляції для хворих з різними типами діабету. Науменко В.О. розвивав новий напрямок в лікуванні внутрішньоочних пухлин – нові методики лазерного та комбінованого лікування. Впровадив в Україні лазерні методики лікування ретинобластоми – вродженої пухлини у дітей. За весь період роботи провів більш 25 тис. лазерних втручань. У 2014 році присвоєно звання професор. Науменко В.О. був членом вченої ради Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова, членом спеціалізованої вченої ради Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова, членом Правління Товариства офтальмологів України, членом редколегії «Офтальмологічного журналу». Він успішно поєднував адміністративну та наукову роботу з великим обсягом клінічної роботи. Тільки у 2020 році він проконсультував більш ніж 900 хворих, та виконав 400 операцій. Володимир Олександрович приймав остаточне рішення по діагнозу та лікуванню найважчих офтальмологічних хворих в Інституті зі всієї України. Приймав участь у підготовці інтернів, клінічних ординаторів, які навчаються в Інституті. Стаж науково-педагогічної роботи 19 років, в т.ч. 18 років у Інституті ім. В.П. Філатова, який став для нього рідною домівкою та справою всього життя. Підготував 4 кандидатів медичних наук і 1 доктора наук. Має 287 публікації, з них 217 статей, 17 патентів, 1 монографія. Володимир Олександрович приймав активну участь в розробці та виконанні інвестиційного державного проекту будова недобудованого лікувального корпусу, будівництво якого почалась ще у 1996 році. Значною мірою його стараннями та зусиллями, сучасний корпус вже добудовано та планується вводиться в експлуатацію. Усе життя Володимира Олександровича – нескінченна відданість обраній справі та служіння людям. Він був доброзичливою, чуйною і небайдужою людиною. Повсякденне спілкування з Володимиром Олександровичем приносило позитив, радість і заряд енергії. Він цікавився всім, вникав у всі питання, був генератором ідей, захисником, людиною, на яку можна покластися і довіритися в будь-яких життєвих питаннях. В його очах завжди світилися інтерес, любов до людей та життя і безмежна доброта. Володимир Олександрович завжди буде для нас прикладом безмежної відданості професії, мудрості та життєлюбства. У цей траурний день висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким, усім хто знав і любив Володимира Олександровича. Світла пам'ять про цю світлу і життєрадісну людину збережеться в наших серцях, а його ім'я – в історії нашого інституту. Колектив ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії НАМН України»
In Memoriam: Prof. Volodymyr Oleksandrovych Naumenko