ГОСТРА СУДИННА ІШЕМІЧНА НЕЙРОПАТІЯ, ЩО ВИНИКЛА ВНАСЛІДОК ПЕРЕНЕСЕНОГО COVID-19 - Коновалова, Наталія Валеріївна (My University, 2023)
Актуальність. Однією з головних ланок у патогенетичному ланцюгу коагулопатії, асоційованої з COVID-19, виділяють цитокіновий шторм, в якому активуються імунні комплекси, патологічно впливаючи на систему згортання людини. Цитокіновий шторм - каскад прозапальних реакцій, що призводить до високої частоти тромбозів, гострих оптичних судинних нейропатій. Інфекція COVID-19, спричиняє ізольовані очні ішемічні події як наслідок системних судинних порушень. Мета. Оптимізувати стан допомоги хворій на гостру судинну ішемічну нейропатію, що виникла внаслідок COVID-19. Матеріали і методи. Хвора 3., 1976 р.н. Після захворювання на COVID-19, помітила різке погіршення зору правому оці на 5 добу після початку захворювання. Проведено загально клінічне комплексне обстеження, визначення гостроти зору, ВОТ, поля зору, ОКТ А, кольорова фотореєстрація стану очного дна. Отримувала лікування: кортикостероїди, нестероїдні протизапальні препарати, дегідратаційну терапію, ангіопротектори, противірусні препарати. З метою зменшити тиск і напругу в місці виходу зорового нерва, з метою покращення кровопостачання призначали 0,2% бримонідину тартрат, що не містить консервантів і фосфатів 2 рази на добу на протязі 1 місяця. На фоні використання антиглаукоматозного препарату, було залучено до лікування штучну сльозу, що містить 0,2% натрія гіалуронат та декспантенол без консервантів та фосфатного буфера. Після закінчення основного курсу лікування призначали антиоксиданти, Лютеїн, Зеаксантин, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12), вітаміни А, С, фолієву кислоту, мікроелементи, омега-3 жирні кислоти. Результати. При надходженні: гострота зору: праве око 0,5 не кор; ліве око: 1,0 не кор. На очному дні правого ока: крововиливи, явища васкуліту у вигляді пристінкового лікіджу, сіруватих "муфт" на судинах. При офтальмоскопії визначаються дещо розширені артерії та вени сітківки та скупчення ексудату у вигляді круглих або овальних сіруватих грудочок. При залученні до процесу зорового нерва, на третю добу після погіршення зору, з'явилося згасання кордонів та гіперемія ДЗН з розвитком симптомів папіліту, крім того, визначався дифузний макулярний набряк. За даними ОКТ ангіографії в глибокому капілярному сплетенні спостерігається зниження щільності капілярної сітки і розширення аваскулярної зони. Отримані за даними ОКТ А результати дозволяють оцінити стан кровообігу в судинній оболонці за рахунок аналізу змін поверхневого і глибокого кровообігу. Фактором розвитку папіліту є гіпоперфузія в задніх циліарних артеріях. Гостра ішемічна нейропатія є станом, який, як вважають, виникає через ішемію глибокого капілярного сплетення сітківки. Відсутність перфузії зовнішніх капілярів сітківки, зниження щільності судин та зміна морфології фовеальної аваскулярної зони - все це було виявлено у хворої на гостру судинну ішемічну нейропатію. Також було визначено зменшення потоку глибокого капілярного сплетення в зовнішньому плексиформному шарі сітківки. Під впливом лікування явища васкуліту зменшилися, крововиливи частково розсмокталися, ватяні плями розсмокталися, що є ознакою зменшення явищ ішемії. Гострота зору після лікування склала: праве око 0,7 не кор; ліве око: 1,0 не кор. ВОТ 18,0 мм рт.ст. Висновки. Ознаками гострої ішемічної оптичної нейропатії як ускладнення COVID-19 є відповідний стан очного дна, включаючи полум'яні крововиливи, точкові та поліморфні крововиливи, ватяні плями, тверді ексудати, набряк сітківки та розширені звивисті вени. Патогенез включає поєднання венозної компресії в артеріовенозних переходах, дегенеративних венулярних змін та гіперкоагуляції.