Клінічний аналіз та диференційна діагностика гострої задньої мультифокальної плакоїдної пігментної епітеліопатії на прикладі клінічного випадку - Коновалова, Наталія Валеріївна; Храменко, Наталія Іванівна; Гузун, Ольга Володимирівна; Слободяник, Світлана Борисівна (My University, 2022)
Актуальність. Гостра задня мультифокальна плакоїдна пігментна епітеліопатія (ГЗМППЕ) є рідкісним запальним захворюванням, яке потребує диференційної діагностики для правильного призначення лікування. Мета: провести клінічний аналіз та диференційну діагностику гострої задньої мультифокальної плакоїдної пігментної епітеліопатії на прикладі клінічного випадку. Матеріал і методи. Наведений клінічний випадок ГЗМППЕ у жінки 26 років. Офтальмологічне обстеження включало візометрію, рефрактометрію, тонометрію, периметрію, біомікроскопію, пряму та зворотню офтальмоскопію, ОКТ, фотореєстрацію, ФАГ. Ендоназальний електрофорез проводився за стандартною методикою з використанням азитроміцину, який є макролідним антибіотиком. Результати. У пацієнтки з ГЗМППЕ було виявлено на очному дні, в задньому полюсі дрібні множинні плоскі фокуси жовто-білого, сірого-рожевого кольору за даними ОКТ на рівні пігментного епітелію і хоріокапілярного шару. На ангіограмі простежуються вогнища неправильної форми зони, що не флуоресціюють, слабке фарбування цих зон з’являється через декілька хвилин після введення контрасту. Диференційну діагностику необхідно проводити з повзучим (або серпінгінозним) хоріоідитом, синдромом Фогта-Каянаги-Харада, дифузною середньо периферичною гострою запальною пігментною епітеліопатією сітківки (Хвороба Крила), новоутворенням хоріоідеї. Висновки. Гостра задня мультифокальна плакоїдна пігментна епітеліопатія – захворювання, для якого притаманний гострий початок. При підозрі на дане захворювання необхідно уважно зібрати анамнез і проводити диференційну діагностику для своєчасного надання допомоги і направлення пацієнта до профільного спеціаліста. Захворювання має рецидивуючий характер, тому ці хворі потребують спостереження.
A case of acute posterior multifocal placoid pigment epitheliopathy: clinical analysis and differential diagnosis
Keywords: гостра задня мультифокальна плакоїдна пігментна епітеліопатія; диференційна діагностика; лікування