Основні принципи офтальмологічної пластичної хірургії - Якименко, Станіслав Андрійович; Костенко, Петро Олександрович (My University, 2019)
Актуальність. Офтальмологічна пластична і реконструктивна хірургія поєднують у собі точність офтальмологічної мікрохірургії з пластичними та реконструктивними хірургічними принципами. Більшість офтальмологів володіють технікою виконання ряду простих пластичних процедур на повіках та кон’юнктиві, але не мають досвіду виконання більш складних операції. Мета. Виділити основні принципи, що дозволять офтальмопластичному хірургу безпечно та успішного досягти високих показників функціональної реабілітації пацієнтів та гарних естетичних результатів пластики. Матеріали і методи. Були проаналізовані результати реконструктивно-пластичних операцій у 89 хворих, прооперованих у відділі післяопікової патології ока в період з 2012 по 2017 рік. Усунення анкілота симблефарону з пластикою слизової губи проведене у 62 хворих (69,7%), вільна шкірна пластика та пластика місцевими тканинами повік у 27 хворих (30,3%). Терміни спостереження склали до п’яти років. Основними критеріями оцінки результатів операції служили: протікання післяопераційного періоду, розвиток ускладнень та рецидивів, функціональні та естетичні результати. Результати досліджень. Проаналізований архівний матеріал дозволив виділити наступні основні принципи офтальмологічної пластичної хірургії. Прогнозовані хірургічні результати залежать від оптимальної передопераційної підготовки пацієнта, офтальмологічний, психологічний та загальний фізичний стан повинні бути ретельно оцінені та задокументовані. З кожним пацієнтом слід обговорити мету лікування, провести оцінку очікуваних результатів та потенційних ризиків, виникнення яких може перешкодити досягненню бажаних результатів. Зважаючи на те, що виникнення інфекційних ускладнень дуже малоймовірне після офтальмопластичних операцій, використання передопераційної антибіотикопрофілактики вважається нами недоцільним, хоча не викликає сумніву її доцільність у випадках свіжої травми та у випадках передопераційної інфекції. Є потреба у використанні спеціальних інструментів, що дозволяють хірургу тримати тканини, не пошкоджуючи їх (іструменти для окулопластичної хірургії більші і міцніші, ніж інструменти для мікрохірургії ока, але, як правило, повинні бути більш делікатними, ніж інструменти для загальної пластичної хірургії). Розрізи повік та тканин ока вимагають високої точності, розрізи шкіри по можливості повинні бути проведені паралельно шкірним складкам і лініям напруги шкіри. Повіки та кон’юнктива мають дуже багате кровопостачання, що знижує ризик некрозу, виникнення інфекційних ускладнень, але робить гемостаз під час операції більш важким. Надмірна кровотеча закриває хірургічне поле, сповільнює хід операції. Кінцевий хірургічний результат може бути відстрочений за рахунок гематоми, або не досягнутий взагалі. Адаптація країв післяопераційної рани зазвичай вимагає швів – скоби та клей, як правило, є поганим вибором для повік і прилягаючих ділянок завдяки великій рухливості шкіри і навколишніх структур. Необхідно подбати про розміщення і натяг швів. Жорсткий шовний матеріал, затягнутий через тонку шкіру повік, може викликати некроз, особливо у зв’язку з їх набряком. Необхідно звернути увагу на тип голки і її розмір, тип і товщину шовного матеріалу. Вибір голки є критичним у хірургії повік. Розмір і форма голки впливають на травму, що індукована проходженням шва. Найбільш часто в офтальмологічній пластичній хірургії ми використовуємо голки ріжущої конфігурації. Конфігурація голки у вигладі лопатки використовується для проходження через склеру та хрящ. Круглі або конічні голки мають обмежену роль в офтальмологічній пластичній хірургії, але можуть бути використані для зменшення гематом у певних процедурах. Розміри швів для офтальмопластичних операцій зазвичай становлять від 4-0 до 8-0. В останні роки нами віддається перевага використанню швів із синтетичних матеріалів таких, як нейлон, що є майже інертним для тканин ока та легкий у використанні. Висновки. Таким чином, виконання основних принципів офтальмологічної пластичної хірургії має значний вплив на результат хірургічного лікування, дозволяє офтальмопластичному хірургу безпечно та успішно досягти високих показників функціональної реабілітації пацієнтів та гарних естетичних результатів пластики.