Воспаление роговой оболочки и пролиферативная активность клеток переднего эпителия при моделировании бактериального кератита и использовании амниотической мембраны с различным типом ее фиксации - Середа, Катерина Віталіївна; Віт, Валерій Вікторович; Дрожжина, Галина Іванівна; Гайдамака, Тетяна Борисівна (My University, 2016)
Вступ. Молекулярні механізми впливу амніотічної мембрани на перебіг запального процесу і регенерації рогівки в даний час інтенсивно вивчаються з використанням різних біологічних маркерів. Мета дослідження. Визначити залежність між запаленням рогової оболонки і проліферативною активністю клітин переднього епітелію на підставі вивчення експресії Ki-67, CD-68, ММР-9 при моделюванні бактеріального кератиту і використанні амніотичної мембрани з різним типом її фіксації. Матеріал і методи. Експериментальне дослідження проведено на 60 кроликах (60 очей) породи шиншила, у яких моделювали бактеріальний кератит середнього ступеня тяжкості. Через два тижні кроликам проводили трансплантацію амніотичної мембрани із застосуванням техніки inlay (1 шар) з фіксацією амніону вісьмома вузлуватими швами нейлон 10/00 до рогівки і техніки onlay (1 шар) з фіксацією мембрани вісьмома вузлуватими швами шовк 8/00 до епісклери. Результати. У результаті проведеного дослідження відзначається наявність зворотного зв’язку між проліферативною активністю клітин переднього епітелію рогової оболонки і ступенем запальної інфільтрації строми рогівки, що підтверджується на підставі вивчення експресії таких маркерів репарації рогівки як: Ki-67, CD 68 і MMP-9. При наявності запалення відзначається зниження проліферативної активності епітеліоцитів переднього епітелію, що істотно знижує швидкість епітелізації і подальшої диференціації клітин по шарах. Висновок. Запальний процес і зниження швидкості епітелізації частіше відбуваються при фіксації амніотичної мембрани шовним матеріалом до поверхні рогівки, тобто в групі тварин, у яких застосовували inlay техніку трансплантаціі амніотичної мембрани.
Corneal inflammation and proliferative activity of cells of anterior epithelium in modeling bacterial keratitis and using amniotic membrane fixed with different techniques
Keywords: бактериальный кератит; амниотическая мембрана; эксперимент; биологические маркеры; репарация; бактеріальний кератит; амніотична мембрана; експеримент; біологічні маркери; репарація