ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ ДЕРМОЇДА РОГІВКИ - Тройченко, Людмила Федорівна; Дрожжина, Галина Іванівна; Осташевський, Віктор Леонардович; Коган, Борис Михайлович (My University, 2023)
Дермоїд рогівки - це вродженні новоутворення ( хористоми), які складаються з елементів тканин, які зазвичай не розташовані в області ураженої тканини. Зустрічаються від 1до 3-х випадків на 10тис.населення. При прогресуванні росту викликає астигматизм з погіршенням зору, сидром сухого ока та формування косметичного дефекту. Лікування дермоїда тільки хірургічне. Мета дослідження. Оцінити ефективність лікування дермоїдів рогівки з додатковою периферійною кератопластикою. Матеріали та методи. Під нашим спостереженням за 2023р. знаходилось 3 пацієнта 30-44 років з прогресуванням росту дермоїда під час вимушеного знаходження в запиленому оточенні. 2 пацієнта- дермоїд 1 ступеню, 1 пацієнт - дермоїд 2 ступеню. Всім паціентам було виконана операція- видалення дермоїда з периферійною кератопластикою донорською рогівкою. Гострота зору (ГЗ) до операції від 0, 6 до 1,0. Супутньої патології не визначалось. Строки спостереження від 10 днів до 2-х місяців. Результати. Епітелізація поверхні рогівки в післяопераційному періоді спостерігалась від 6 до 16 діб. Уповільнення епітелізації (16 діб) пов’язано з порушенням пацієнтом режиму післяопераційного лікування. Всі пацієнти після операції отримували місцево антисептики, регенеруючі препарати з 0,15% гіалуроновою кислотою та декспантенолом, дексаметазон безконсервантний, нестероїдні протизапальні препарати врутрішньо. При уповільненій епітелізації було добавлено аутосироватку крові в інстилляціях. При проведенні патологоморфологічного дослідження видалених дермоїдів було виявлено фрагмент тканини, який нагадує за будовою шкіру з окремими придатками, фрагмент тканини рогівки з відкладенням амілоідних мас в стромі, аморфні «ватоподібні» депозити в сторомі рогівки. У паціента ГЗ з 0, 6 до операції підвищилась до 0,9 через 2 тиждня після операції. У 2-х паціентів ГЗ залишилась 1,0 без змін після операції. Висновки. Хірургічне лікування дермоїду з периферійною кератопластикою донорської рогівки приводить до покращення зору та досягненні косметичного ефекту в післяопераційному періоді. Протягом тривалого часу пацієнти повинні використовувати сльозозамінники після операції.