Рівень СD3+ лімфоцитів периферичної крові з рецепцією до адреналіну та ацетилхоліну у хворих на неускладнений та ускладнений набряком макули рецидивуючий ідіопатичний передній увеїт - Храменко, Наталія Іванівна; Величко, Людмила Миколаївна; Коновалова, Наталія Валеріївна; Богданова, Олександра Вікторівна (My University, 2025)
Основною причиною втрати зору при увеїті є набряк макули (НМ), на нього припадає 41% порушень зору та 29% сліпоти. НМ може ускладнити передній, середній і задній увеїт різної етіології, характеризується високою частотою резистентності до терапії. Відомо, що ефективна реалізація імунної відповіді - складний процес, в імунорегуляторной функції бере участь нервова система зі своєю складною ієрархічною системою рецепції та нейротрансмітерів. Молекулярні механізми та патофізіологія запального характеру в оці в даний час з’ясовані лише частково, як і фактори, які визначають відновлення зору. Мета: визначити рівень СD3+лімфоцитів периферичної крові з рецепцією до адреналіну та ацетилхоліну у хворих на неускладнений та ускладнений НМ рецидивуючий ідіопатичний передній увеїт (ПУ). Матеріал і методи. На базі відділів запальної патології органа зору, діагностичних досліджень органа зору та лабораторії імунології ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. Філатова НАМН України» проведено обстеження та лікування 4 груп хворих на ПУ. Хворі з неускладненим ПУ склали групі: 1 група - 14 хворих з ремісією ПУ, 2 група - 40 хворих з рецидивом ПУ. Хворі з ускладненим НМ+ПУ склали групі: 3 група - 9 хворих з ремісією ПУ, 4 група - 18 хворих з рецидивом ПУ. Вік пацієнтів цих груп не відрізнявся і в середньому становив 38,4 ± 14,4 рр. Контрольною групою були 27 здорових волонтерів без офтальмота соматичної патології. Всім пацієнтам проводилося стандартне офтальмологичне обстеження. Макулу сітківки оцінювали як офтальмоскопічно, біомікроскопічно через розширену зіницю, так і за допомогою ОКТ (Spectralis HRA+OCT (Heidelberg Engineering)). Наявність НМ вважалося при товщині сітківки більше ≥240 мкм в зоні макули. Пацієнти проходили консультації терапевта, ревматолога, невропатолога. Для оцінки специфічної чутливості СD3+лімфоцитів периферичної крові до адреналіну та ацетилхоліну використовували комплексну методику оцінки індивідуальної чутливості організму до препаратів, яку розроблено в лабораторії імунології ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П.Філатова НАМН України» за допомогою метода паралельних проб. Вона полягає в отриманні лімфоцитів, проведенні їх специфічної культивації з досліджуваними препаратами та подальшим використанням імунофлюоресцентного методу з моноклональними антитілами. Результати. Абсолютна кількість СD3+ лімфоцитів з рецепцією до адреналіну була вища у порівнянні з групою контролю: при ПУ у період рецидиву у 2,3 раза (р=0,003), при рецидиві ПУ+НМ – у 3,3 раза (р=0,003). Абсолютна кількість СD3+лімфоцитів з рецепцією до адреналіну при рецидиві ПУ+НМ була вище на 44% (р=0,04), ніж у групі неускладненого ПУ з рецидивом. У ремісії цей показник між групами з ускладненим та неускладненим ПУ не мав відмінностей. Абсолютна кількість CD3+ лімфоцитів з рецепцією до ацетилхоліну ПУ+НМ було вищим в період ремісії на 23% (р=0,009), ніж у групі неускладненого ПУ в період ремісії. Абсолютна кількість CD3+лімфоцитів з рецепцією до ацетилхоліну вища порівняно з групою контролю: при ПУ у період рецидиву у 2,1 рази (р=0,009), при рецидиві ПУ+НМ у період рецидиву у 2,4 рази (р=0,001), ремісії – у 1,8 разів (р=0,001). Відносна кількість CD3+лімфоцитів з рецепцією до адреналіну при рецидиві ПУ+НМ було вищим на 29% (р=0,007), ніж у групі неускладненого ПУ з рецидивом. Аналогічно відносна кількість CD3+лімфоцитів з рецепцією до адреналіну при ремісії ПУ+НМ було вищим на 21,2% (р=0,03), ніж у групі неускладненого ПУ в ремісії. Відносна кількість CD3+лімфоцитів з рецепцією до адреналіну вища порівняно з групою контролю: при неускладненому ПУ у період рецидиву та ремісії в середньому у 1,7 разів (р=0,001), при ПУ+НМ у період рецидиву та ремісії в середньому у 2,2 рази (р=0,02). В період ремісії відносна кількість CD3+лімфоцитів периферичної крові з рецепцією до ацетилхоліну при ПУ+НМ було вищим на 23% (р=0,007), ніж у групі неускладненого ПУ. Відносна кількість CD3+лімфоцитів з рецепцією до ацетилхоліну була вища порівняно з групою контролю: при неускладненому ПУ у період рецидиву та ремісії в середньому в 1,7 рази (р=0,001), при ПУ+НМ у період рецидиву та ремісії в середньому в 2 рази (р=0,001). Висновки. 1) у хворих на рецидивуючий ідіопатичний ПУ в період рецидиву/ремісії кількість CD3+ лімфоцитів периферичної крові з рецепцією до адреналіну вище норми у 2,3/1,7 разів; з рецепцією до ацетилхоліну в період рецидиву вище норми у 2,1 рази. 2) При ускладненні НМ рецидивуючого ідіопатичного ПУ кількість CD3+лімфоцитів периферичної крові з рецепцією до адреналіну збільшується на 44%. При ремісії рецидивуючого ідіопатичного ПУ з НМ кількість - CD3+ лімфоцитів периферичної крові з рецепцією до ацетилхоліну збільшується на 23%, ніж при ремісії його неускладненого перебігу.