Комплексне лікування нейротрофічної кератопатії з топічним застосуванням інсуліну - Тройченко, Людмила Федорівна; Дрожжина, Галина Іванівна; Середа, Катерина Віталіївна; Балан, Ірина Вікторівна (My University, 2025)
Нейротрофічна кератопатія (НТК) - захворювання, обумовлене змінами нервів рогівки, що веде до порушення сенсорної та трофічної функцій з подальшим порушенням здоров’я та інтегральності слізної плівки, пошкодженням епітелію та строми (G.Dua, 2018). Розповсюдженність – 5-11 випадків на 10.000 населення. Лікування НТК орієнтовано на стадію захворювання (слабого ступеня – зміни епітелію без дефекту епітелію, середнього - дефект епітелію без залучення строми, важкого ступеня – від залучення строми до її розплавлення та/або перфорації). Лікування НТК комплексне та довготривале. В комплексному лікуванні НТК застосовуються інстиляції топічного інсуліну. Інсулін є анаболічним пептидним гормоном, який опосередковує метаболічні процеси та регулює ріст і проліферацію клітин. Інсулін значно прискорює регенераційні процеси всередині рогівки. Мета: оцінити терапевтичну ефективніить топічного застосування інсуліну в коплексному лікуванні нейротрофічної кератопатії. Матеріал та методи. Під нашим спостереженням перебувало 11 пацієнтів (11 очей) з легкою (4 ока), помірною (5 очей) та важкою (2 ока) стадіями НТК. Постгерпетична етіологія діагностована на 4 очах (36,3%), посттравматична - на 4 очах (36,3%), токсико-алергічна - на 2-х (18,2%), аутоіммунна -1оці (9%). Клінічні прояви були від ерозій рогівки 7 очей (63,6%) до виразок рогівки 4 ока (36,4%). Чутливість рогівки визначали за Фолкнером. У всіх пацієнтів відмічалось значне зниження чутливості в 3-х квадрантах; зниження показників проби Ширмера від 4,2 до 7,8мм ( М6,31,4 мм) та теста Норна від 6,5 до 8,5сек (М 7,21,6 сек ). Розмір дефектів рогівки був від 3мм до 5,5 мм. Всі пацієнти отримували в комплексному лікуванні інстиляції антисептика 4 рази, сльозозамінника без консервантів 6 разів, декспантенола 4 рази, етіотропні препарати 4рази, інстиляції інсуліну короткої дії Актрапід НМ Novo Nordisk 25МО/1,0мл фіз.розчину 4 рази на добу до повної епітелізації дефекту рогівки та ще 1 тиждень після її завершення. Двом пацієнтам (18,2%) з важкою стадією НТК було додатково надіто лікувальна контактна лінза, під яку покладено сухий диск амніотичної мембрани та продовжено інстиляції інсуліну. Термін спостереження склав 60 діб. Результати. Эпітелізація поверхні рогівки була досягнута у всіх випадках в термін від 15 до 32 днів (М202,4 доби). Тест Ширмера через 30 днів збільшився на 1,8мм (М8,11,87мм), Тест Норна збільшився на 1,7сек (М8,92,1сек). Гострота зору підвищилась на 6 очах (54,5%) від 1-ї до 6 ліній і склала від 0,05 до 0,9. Через 60 діб спостереження пацієнтів зберігались ці показники . Чутливість рогівки через 30 днів значно не змінилась, а через 60 днів спостереження підвищилась та кількість квадрантів зниження чутливості зменшилось до 2-х. У 2-х пацієнтів із застосуванням сухого амніону через 30 діб поверхня рогівки епітелізована з значним зниженням площі помутніння. Побочних дій при застосуванні крапель інсуліну в даній концентрації не зареєстровано. Висновки. Застосування інстиляцій інсуліну в комплексному лікуванні нейротофічної кератопатії всіх стадій ефективне та безпечне, що підтверджується досягненням епітелізації поверхні рогівки, підвищенням гостроти зору, покращенням сльозопродукції, підвищенням стабільності слізної плівки та підвищенням чутливості рогівки.