Діагностика і лікування епітеліальних епібульбарних новоутворень - Сафроненкова, Ірина Олексіївна; Буйко, Олександр Сергійович; Єлагіна, Вікторія Анатоліївна (My University, 2024)
Актуальність. Новоутворення кон’юнктиви склери в середньому складають близько 9% усіх пухлин очного яблука. В Україні, враховуючи її спекотний та сухий клімат, їх кількість зростає до 35%. Найчастіше хворіють чоловіки (58-88%) середнього віку (46±18) років. Пухлини переважно локалізуються в межах очної щілини, 88% з них – в ділянці лімба. Приблизно у 80% випадків епібульбарні пухлини мають доброякісний характер, в 20% – злоякісний. Епібульбарні пухлини становлять небезпеку як для органу зору, так і для життя при злоякісних новоутвореннях. Показники рецидиву складають 12-50%, метастазування – 22-30%. Тому своєчасна діагностика та лікування даної патології є необхідною. Мета. Оцінити результати діагностики методом імпресійної цитології (ІЦ) та кріохірургічного (КХ) і радіокріохірургічного (РК) лікування епітеліальних епібульбарних новоутворень, виконаних в офтальмоонкологічному центрі ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України». Матеріал та методи. Неінвазивне ІЦ дослідження фільтрами Millipore з подальшою мікроскопією отриманого матеріалу протягом 1-2 годин після його забору проведено 98 хворим з епітеліальними пухлинами. Результати клінічного та ІЦ дослідження у пацієнтів з епітеліальними епібульбарними пухлинами порівнювалися з патоморфологічними. РК лікування проведено 31 хворому з епібульбарною карциномою (ЕК). Чоловіків було 24 (77,4%) у віці від 28 до 82 років (медіана 66,3), жінок –7 (22,6%) у віці від 35 до 74 років (медіана 57). З епібульбарними папіломами (ЕП) РК лікування проведено 18 пацієнтам. Серед них чоловіків було 7 (36,4%) віком від 52 до 78 років (медіана 66,4), жінок – 11 (63,6%) у віці від 60 до 78 років (медіана 67,5). При ЕК первинні пухлини були у 7 (22,6%) хворих, а ятрогенні – у 24 (77,4%). Ятрогенні пухлини найчастіше спостерігалися після хірургічного лікування (87,5%). З ЕП чоловіків було 7 (36,4%) віком від 52 до 78 років (медіана 66,4), жінок – 11 (63,6%) у віці від 60 до 78 років (медіана 67,5). З ятрогенними пухлинами – 10 (72,7%), з них у 50% - після хірургічного лікування. Первинні пухлини були у 8 (27,3%) хворих. Кріодеструкція (КД) проведена 12 (38,7%) пацієнтам з ЕК і у 12 (66,7%) пациентов з ЕП. Радіокріохірургічне (РК) лікування здійснено 19 (61,3%) хворим на карциному і 6 (33,3%) пациентам з папіломами. КД здійснювалася за допомогою кріогенного пристрою на основі балонно-дросельної мікрокріогенної системи яка забезпечує низькі температури в межах – (120-90)°С. Променева терапія здійснювалася у вигляді брахітерапії з джерелом випромі-нювання стронцій-90 + ітрій-90, разова вогнищева доза (РВД) опромінення 40 Гр, сумарна вогнищева доза опромінення (СВД) = (200 ± 34,0) Гр. Результати. При епітеліальних пухлинах правильний клінічний діагноз – карцинома поставлений лише у 8 випадках із 35 (22,9%), а за даними ІЦ - у 22 (62,9%) (р = 0,001). Папіломи клінічно виявлено у 20 із 44 випадків (45,5%), а методом ІЦ – у 29 випадках (65,9%) (р = 0,05). Найближчі спостереження. Після КД ЕК повна та часткова резорбція пухлини сталася відповідно у 11 (91,7%) і у 1 (8,3%) хворих. Безпосередніх ускладнень після КД не було. При ЕП число пацієнтів з повною резорбцією склало 8 (66,7%), а частковою – 4 (33,3%). Треба відзначити, що при при карциномі був один випадок, коли на тлі повної резорбції пухлини, виникали нові осе-редки. Після РК лікування ЕК повна та часткова резорбція спостерігалася відповідно у 15 (78,9%) та у 4 (21,1%) хворих. При папіломі повною резорб-цією відбулась у всіх 8 хворих. Віддалені спостереження. Після КД рецидиви ЕК були в 2 (16,7%) випадках, а ЕП – в 1 (8,3%). Після РК лікування рецидиви карциноми спостерігалися у 3 (15,7%) хворих. При папіломах рецидивів не спостерігалось. При РК лікуванні карциномі кон’юнктиви склери у 2-х випадках спостеріга-лися безпосередні ускладнення – іридоцикліт, який купіювався за допомогою протизапальної терапії. При лікуванні папілом ускладнень не було. При ЕК 2 (10,5%) виникли метастази в регіонарні лімфовузли через 6-13 мі-сяців після РК лікування. Лікування метастазів проводилося в Інституті Раку (м. КиЇв). Висновки. Метод ІЦ може забезпечити швидку діагностику у випадках, коли клінічна діагностика скрутна. Застосування ІЦ дозволяє діагностувати плоскоклітинну карциному – у 62,9% та папіломи – у 65,9% порівняно з клінічним діагнозом. Однак вона не замінює патоморфологічну діагностику. КД і РК - ефективний спосіб лікування хворих на епітеліальні епібульбарні пухлини. Застосування РК впливу дозволяє розширити можливості органозберігаючого лікування хворих на цю патологію, отримати досить хороший функціональний та естетичний результат, що покращує якість життя таких пацієнтів.
Diagnosis and treatment of epithelial epibulbar tumors