Клінічні особливості травматичних розривів макули при контузії очного яблука та при мінно-вибуховій травмі ока - Канцер, Катерина Сергіївна; Ульянова, Надія Анатоліївна; Якименко, Ірина; Уманець, Микола Миколайович (My University, 2026)
Мета. Дослідити клінічні особливості травматичних розривів макули (ТРМ) при контузіях очного яблука та при мінно-вибуховій травмі ока на основі звернень пацієнтів до ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України». Матеріал та методи. Проведено ретроспективний аналіз 35 випадків ТРМ у пацієнтів, які проходили обстеження та лікування в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України». Пацієнти були розподілені на дві групи в залежності від механізму травми. До першої групи було віднесено хворих із ТРМ, що виникли внаслідок закритої травми ока, а саме контузії очного яблука (18 очей). До другої групи включили пацієнтів із ТРМ, спричиненими мінно-вибуховою травмою (МВТ) органа зору (17 очей). Результати. Встановлено, що ТРМ при контузії очного яблука характеризуються відносно меншими розмірами, овальною формою та можливістю спонтанного закриття з покращенням зорових функцій. При МВТ органа зору ТРМ мають відносно більші розміри, округлу форму, спостерігаються поодинокі або множинні розриви судинної оболонки. При ТРМ внаслідок МВТ, що супроводжуються субфовеолярними розривами судинної оболонки, відзначено нижчі показники гостроти зору та обмежену позитивну динаміку після хірургічного лікування. У частини пацієнтів після хірургічного втручання анатомічного закриття розриву досягти не вдалося. Висновки. ТРМ, спричинені контузією очного яблука, мають суттєві відмінності за морфологією, перебігом та функціональним прогнозом хірургічного лікування порівняно з ТРМ, спричиненими МВТ. Контузійні ушкодження характеризуються більш сприятливим клінічним перебігом, тоді як МВТ супроводжуються більш тяжким ураженням ока, нижчими показниками зорових функцій та складнішими умовами діагностики.
Clinical features of traumatic macular holes secondary to globe contusion versus those secondary to blast-related ocular trauma
Keywords: травматичний розрив макули; мінно-вибухова травма; контузія очного яблука; розрив макули; оптична когерентна томографія; вітректомія; sclopetaria; сітківка